RADIKALNI LJEVIČARI

Berlin intenzivirao potragu za dvojicom odbjeglih terorista RAF-a, gomilaju se kritike na račun vlasti

Činjenica da je (uhićena) Daniela Klette više od 20 godina mirno i neotkriveno živjela usred Berlina jeziva mi je, kaže Joerg Schleyer

Istražitelji ispred doma Daniele Klette

 Paul Zinken/Dpa Picture-alliance Via AFP

Nakon što je početkom tjedna u Berlinu, poslije višedesetljetnog skrivanja, uhićena bivša pripadnica Frakcije Crvene brigade (RAF) Daniela Klette, istražitelji su u njemačkom glavnom gradu u četvrtak intenzivirali potragu i za preostalom dvojicom odbjeglih terorista, Ernst-Volkerom Staubom i Burkhardom Garwegom.

Pokrajinski ured za borbu protiv kriminala Donje Saske, koji vodi istragu protiv odbjeglih terorista RAF-a, u četvrtak je intenzivirao potragu za Staubom i Garwegom, za koje se vjeruje da se, isto kao i u ponedjeljak uhićena Daniela Klette, nalaze u Berlinu.

Istraga je, kako je priopćeno, intenzivirana nakon što je u stanu uhićene Klette pronađena veća količina oružja i streljiva, između ostalog i automatska puška kalašnjikov kao i protutenkovska granata.

"Zbog pronađenog oružja polazimo od povećane opasnosti po građane", rekao je jedan predstavnik Ureda za borbu protiv kriminala.

U noći na četvrtak zgrada u kojoj se nalazi stan uhićene Klette bila je evakuirana na nekoliko sati zbog iznošenja eksplozivnih naprava iz zgrade.

U međuvremenu su sve glasnije kritike na račun vlasti zbog činjenice da se odbjegli članovi krajem ‘90-ih godina ugašenog RAF-a nalaze na slobodi. Javni servis RBB još prošle jeseni javio je kako se Daniela Klette nalazi u Berlinu. Jedan kanadski novinar istraživačke grupe Bellingcat rekao je kako je još lani "u samo nekoliko minuta", na temelju slike s potjernice na internetu, pronašao fotografiju odbjegle Klette na stranici jednog plesnog kluba.

Klette je godinama u Berlinu živjela s talijanskom putovnicom, a sa svojim plesnim klubom čak je putovala na natjecanja u inozemstvo.

Mediji ukazuju na to kako je berlinska gradska četvrt Kreuzberg, u kojoj se Klette skrivala, desetljećima poznata kao uporište radikalnih ljevičara.

Joerg Schleyer, najmlađi sin predsjednika Udruge njemačkih poslodavaca Hannsa Martina Schleyera, kojeg je 1979. ubio RAF, kritizirao je vlasti zbog spore istrage u slučaju odbjeglih ljevičarskih terorista.

"Činjenica da je Klette više od 20 godina mirno i neotkriveno živjela usred Berlina jeziva mi je", rekao je Schleyer za dnevnik Bild. Dodao je kako bi ovu okolnost politika trebala istražiti i poduzeti određene korake.

Klette, Staub i Garweg sumnjiče se za nekoliko pljački transportera novca i samoposluživanja te sudjelovanje u nekoliko terorističkih napada za vrijeme djelovanja RAF-a početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

RAF, koji svoje korijene vuče u studentskim pokretima s kraja šezdesetih, izveo je u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća u Njemačkoj niz napada na njemačke dužnosnike, kao i na objekte povezane s SAD-om.

RAF je tijesno surađivao i s raznim palestinskim terorističkim organizacijama, poput Crnog rujna, koji je odgovoran za teroristički napad na Olimpijsko selo u Münchenu 1972.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:11