NESTALI IZ ZEMLJE

Belgija odbila azil osmorici rukometaša iz Burundija, dio ih je vraćen u Hrvatsku: ‘Vi ste odgovorni‘

Hrvatska je "odgovorna za njihov postupak azila prema europskim pravilima"

Ilustracija

 Marcel Van Hoorn/Anp Via Afp

Belgija je odbila azil osmorici mladih rukometaša iz Burundija i vratila šestoricu u Hrvatsku, članicu Europske unije u koju su prošle godine došli na sportsko natjecanje, a potom nestali iz zemlje.

Hrvatska je "odgovorna za njihov postupak azila prema europskim pravilima", objasnila je u četvrtak Nicole de Moor, belgijska državna tajnica za azil i migracije.

"Naša je zemlja pod većim pritiskom nego brojne druge zemlje. Nije prihvatljivo da mi, u Belgiji, moramo primati ljude za koje su druge zemlje odgovorne", priopćila je flamanska demokršćanka.

Za osam rukometaša iz Burundija, afričke zemlje i bivše belgijske kolonije, izrečena je mjera protjerivanja nakon što im je odbijen zahtjev za azil.

No dvojica se "nisu pojavila" na ukrcaju na let pa su samo šestorica vraćena u Hrvatsku, rekao je isti izvor. Preostaloj dvojici naređeno je da napuste teritorij.

Ovi rukometaši, reprezentativci Burundija, doputovali su prošlog kolovoza u Hrvatsku na Svjetsko rukometno prvenstvo do 19 godina.

No rukometaši su uoči utakmice nestali iz riječkog sveučilišnog kampusa u kojemu su bili smješteni. Hrvatska policija objavila je tada da su nestala "desetorica mladića" rođena 2006. godine.

Sportaši su se, barem većina, uputili u Belgiju čije su imigracijske službe početkom rujna izvijestile da su zaprimili nekoliko zahtjeva za azilom. To se odnosilo na "veliki dio burundijske ekipe", objavila je novinska agencija Belga.

Tada je Nicole de Moor već rekla da su oni "odgovornost Hrvatske", članice EU-a i šengenskog prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:01