DOSTA JE CENZURE

Bečki muzeji otvorili profil na OnlyFansu: U pozadini svega je bizarna politika društvenih mreža

Ovim potezom želi se podići svijest o cenzuri umjetnosti i njenom utjecaju na rad suvremenih umjetnika
Venera iz Willendorfa
 Helmut Fohringer/APA/AFP

Bečki muzeji su otvorili OnlyFans profil kako bi na njemu mogli postavljati aktove, piše The Guardian. Naime, s obzirom na to da se na platformama društvenih mreža zabranjuje prikaz golotinje, pa se na temelju tog pravila cenzurira čak i umjetnost, bečki su muzeji odlučili otvoriti profil za odrasle na OnlyFansu.

Uprava bečke Turističke zajednice otvorila je profil na jedinoj platformi koja dopušta prikaze golog tijela nakon što je u srpnju blokiran profil muzeja Albertina jer je na njemu bio postavljen rad japanskog fotografa Nobuyoshija Arakija. Rad je prikazao zatamnjenu dojku. To i mnoga druga umjetnička djela krše pravila platformi koje zabranjuju prikaze golotinje, makar se radilo o "umjetničkom i kreativnom" prikazu.

Prije nekoliko godina je čak fotografija 25.000 godina starog kipića Venere iz Willendorfa proglašena pornografskom i uklonjena s Facebooka.

Muzej Leopold je zbog cenzure naišao na probleme pri promociji kolekcije aktova ekspresionista Egona Schielea. Zbog oglašivačke regulative u Njemačkoj, Velikoj Britaniji te SAD-u morali su prekriti intimne dijelove tijela subjekata aktova pa su ih prekrili natpisom s porukom: "Oprostite. Sto godina stari aktovi, ali i dalje suviše smjeli."

"Neka su djela postala suviše eksplicitna da bismo ih mogli promovirati, no radi se o umjetničkim djelima koja su od najvećeg značaja za Beč. Nepošteno je i frustrirajuće što se za promociju takvih radova ne mogu koristiti najbolji komunikacijski alati", rekla je Helena Hartlauer, glasnogovornica bečke Turističke zajednice koja radi na promociji bečkih muzeja i privlačenju turista.

Hartlauer je istaknula da se ovim potezom želi podići svijest o cenzuri umjetnosti i njenom utjecaju na rad suvremenih umjetnika.

Stroga zabrana golotinje predstavlja posebni problem na Instagramu koji je s vremenom postao jedna od najvažnijih platformi za promociju umjetnosti pa su u srpnju umjetnici prosvjedovali protiv nejednakih mogućnosti promocije putem hashtaga #FixTheAlgorithm.

"Trebaju li nam ta ograničenja? Tko odlučuje što treba cenzurirati? Nekada ni ne znaš da je Instagram cenzurirao neku sliku. Sve je veoma netransparentno", pita se Hartlauer.

Od sada su sva takva djela dostupna na OnlyFans profilu, a na Facebooku, Instagramu i Twitteru su dostupne samo kratke reklame i najave.

"Ova marketinška inicijativa nije krajnje rješenje problematičnog odnosa umjetnosti i društvenih medija, no bitno nam je da stanemo u obranu naših vrijednosti i uvjerenja. Beč je uvijek bio poznat po svom otvorenom umu", zaključila je Hartlauer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:50