PREPREKA ZA ZASTUPNIKE

Bebama zabranili ulazak u britanski parlament: ‘Isključujete majke i nanosite štetu našoj politici‘

Zastupnicima se sada savjetuje da ‘ne bi trebali zauzimati mjesta u dvorani kada su u pratnji djeteta‘

Zastupnica britanskog parlamenta Stella Creasy

 Handout/Afp/Profimedia

Nekoliko britanskih političara zatražilo je promjenu parlamentarnih pravila u srijedu nakon što je zastupnici rečeno da ne može dovesti svoje tromjesečno dijete u Donji dom, piše Associated Press.

Zastupnica Laburističke stranke Stella Creasy rekla je da je primila pismo od vlasti nakon što je odvela svog malog sina Pipa na debatu. Rekla je da je prethodno bez problema dovodila i Pipa i svoju stariju kćer u Parlament, ali su joj rekli da su se pravila promijenila u rujnu. Zastupnicima se sada savjetuje da “ne bi trebali zauzeti mjesta u dvorani kada su u pratnji djeteta”.

Creasy je rekla da to pravilo potkopava napore da se politika učini prijateljskom obitelji.

image

Stella Creasy

House Of Commons/Pa Images/Profimedia

"Postoje prepreke za uključivanje majki u politiku i mislim da to šteti našoj političkoj debati", rekla je za BBC. Britanski parlament, nekoć poznat po svojoj mačo kulturi i radom u kasnim noćnim satima, promijenio se posljednjih godina. Jedan od kafića u zgradi preuređen je u dječji vrtić za djecu političara i osoblja.

image
Yui Mok/Pa Images/Profimedia

Zakonodavci imaju pravo na rodiljski dopust, ali bez mogućnosti da netko pokriva njihov posao dok su odsutni, većina njih može uzeti samo kratak odmor. Zastupnica stranke Zelenih Caroline Lucas rekla je da je zabrana beba "apsurdna".

image

Stella Creasy u britanskom parlamentu

Handout/Afp/Profimedia

Predsjedavajuća Donjeg doma, Lindsay Hoyle rekla je da je zatražila od parlamentarnog odbora za proceduru da preispita pravila i istaknula da postoje "različita mišljenja o ovom pitanju".

image

Stella Creasy

Pete Maclaine/Zuma Press/Profimedia

“Jučer dani savjeti... ispravno odražavaju trenutna pravila. Međutim, pravila se moraju promatrati u kontekstu i ona se mijenjaju s vremenom”, rekla je. “Izuzetno je važno da roditelji beba i male djece mogu u potpunosti sudjelovati u radu ovog Doma.”

Glasnogovornik premijera Borisa Johnsona, Max Blain, rekao je da vlada želi vidjeti "daljnja poboljšanja" kako bi Parlament bio prilagođeniji obiteljima. "Želimo biti sigurni da su sva radna mjesta moderna, fleksibilna i prilagođena roditeljima", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:56