ČUDO IZ JINDAYRISA

Beba rođena pod ruševinama nakon potresa pronašla je novi dom: ‘Od njene obitelji nije ostao nitko osim nje...‘

Afraa je ispod srušene zgrade bila više od 10 sati, u bolnicu je stigla u lošem stanju, s modricama i posjekotinama po cijelom tijelu
 Rami Al Sayed/Afp

Bebu rođenu pod ruševinama zgrade u Siriji posvojili su teta i tetak s obzirom na to da članovi njene uže obitelji nisu preživjeli razoran potres. Tisuće ljudi htjeli su posvojiti novorođenče koje je pupčanom vrpcom još uvijek bilo povezano s majkom u trenutku spašavanja, a djevojčica je iz bolnice otpuštena kad je DNK test potvrdio krvno srodstvo sa sestrom njene majke, prenosi BBC.

- Ona je sad moje dijete, neću raditi razliku između nje i svoje djece, rekao je bebin tetak Khalil al-Sawadi za novinsku agenciju Associated Press.

Bebi su dali ime Afraa po njenoj pokojnoj majci, iako su je službenici ubrzo nakon spašavanja nazvali Aya što na arapskom znači čudo. Dramatična snimka njenog spašavanja, koja je prikazivala muškarca koji u rukama nosi bebu prekrivenu prašinom, nedugo nakon potresa proširila se društvenim mrežama.

Afraa je ispod srušene zgrade bila više od 10 sati, u bolnicu je stigla u lošem stanju, s modricama i posjekotinama po cijelom tijelu. Zgrada u kojoj je živjela njena obitelj bila je jedna od 50 zgrada uništenih u potresu magnitude 7,8 u gradu Jindayrisu koji se nalazi blizu turske granice.

U potresu su stradali bebin otac, četvero braće i sestara, tetka, kao i njena majka koja se porodila i umrla ubrzo nakon katastrofe.

- Ova djevojčica nam puno znači jer od njene obitelji nije ostao nitko osim nje. Bit će uspomena na svoju majku i oca cijeloj našoj rodbini, rekao je Sawadi koji je bio prisutan i u trenutku spašavanja djevojčice iz ruševina.

Nakon odlaska u bolnicu, u kojoj je boravila dva tjedna, bio je zabrinut da bi ju mogli oteti zbog brojnih ponuda za njeno usvajanje. Sawadi i njegova supruga Hala zaključili su da je najbolje mjesto za djevojčicu s obitelji, iako se nalaze u teškoj situaciji jer im je kuća uništena u potresu pa su smješteni kod rođaka.

Tri dana nakon potresa, Hala je također rodila djevojčicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:11