TAJNA KOPIJA

BBC se dokopao eksplozivnog dokumenta iz Rusije: Evo kako je zapravo Abramovič došao do ‘prvog milijuna‘

Abramoviča se planiralo krivično goniti zbog korupcije, no tu je istragu navodno stopirao tadašnji ruski predsjednik Boris Jeljcin

Abramovičevi odvjetnici tvrde da su optužbe za korupciju u slučajevima Slavnjefta i Sibnjefta lažne te da nikada nije uživao protekciju Borisa Jeljcina

 Garcia/BPI/Shutterstock Editorial/Profimedia

BBC je došao u posjed dokumenta koji kaže da je Vlada Ruske Federacije prilikom prodaje naftne kompanije Sibnjeft (danas Gazprom Neft) ruskom oligarhu Romanu Abramoviču oštećena za 2,7 milijardi američkih dolara.

Abramovič je zaradio milijarde nakon što je 1995. godine na namještenoj dražbi od ruske vlade kupio naftnu tvrtku Sibnjeft. Abramovič ju je platio oko 250 milijuna američkih dolara, a vlada je 2005. Sibnjeft od njega kupila za 13 milijardi dolara. Njegovi odvjetnici kažu da su tvrdnje da je svoje bogatstvo stekao ilegalnim putevima - neutemeljene. Abramoviča je 2012. godine tužio njegov bivši poslovni partner Boris Berezovski i Abramovič je tijekom tog procesa priznao da je davao mito kako bi kupio Sibnjeft. Abramovič je taj slučaj dobio, ali je na sudu rekao da je aukcija na kojoj je kupio Sibnjeft bila namještena te da je Berezovskom dao 10 milijuna dolara da podmiti dužnosnika Kremlja.

Dokument do kojeg je došao BBC navodno je kopija dokumenta o Abramoviču koji posjeduju ruske službe. BBC piše da je kopija napravljena u tajnosti te potom prokrijumčarena iz Rusije. BBC navodi da je dokument dobio od povjerljivog izvora, ali da ne može potvrditi je li riječ o kopiji dokumenta ruskih službi. Unatoč tome, BBC kaže da su im drugi ruski izvori potvrdili vjerodostojnost podataka koji se nalazi u dokumentu koji broji pet stranica.

Ruska parlamentarna istraga iz 1997. godine podupire tvrdnju da je ruska vlada oštećena, a u dokumentu koji posjeduje BBC stoji i da su ruske vlasti Abramoviča htjele optužiti za pronevjeru. "Istražitelji Odjela za ekonomske zločine došli su do zaključka da bi se Abramoviča, ako bi ga se ikad izvelo pred sud, moglo optužiti za pronevjeru, i to kao člana organizirane kriminalne skupine", stoji u dokumentu.

Bivši Glavni državni odvjetnik Ruske Federacije Juri Skuratov rekao je da nije znao za spomenuti dokument, ali je potvrdio mnoge detalje prodaje Sibnjefta. "Bila je to prevara. Oni koji su sudjelovali u privatizaciji oformili su jednu zločinačku skupinu koja je omogućila Abramoviču i (Borisu) Berezovskom da prevare državu, i tvrtku kupe po nerealno niskoj cijeni", rekao je Skuratov.

"Skuratov je bio pripremao kaznenu prijavu kako bi za oduzimanje Sibnjefta na temelju istrage o njegovoj privatizaciji. Istragu je stopirao tadašnji predsjednik Ruske Federacije Boris Jeljcin... Skuratov je smijenjen s mjesta glavnog državnog odvjetnika", stoji u dokumentu.

Skuratov je dobio otkaz nakon što je 1999. godine objavljena seks snimka na kojoj ga se navodno moglo vidjeti kako je u krevetu s dvije prostitutke. Skuratov pak tvrdi da mu je taj skandal podmetnut kako bi se diskreditiralo njegovu istragu. "Očito je da je ta stvar bila politička jer sam se u svojim istragama približio bliskom prijatelju obitelji Borisa Jeljcina. Među tim istragama bila je istraga privatizacije Sibnjefta", rekao je Skuratov.

Abramovič je ostao blizak s Kremljom kada je 2000. godine na vlast došao Vladimir Putin.

U dokumentu je opisano kako je 2002. godine organizirana još jedna namještena javna dražba za rusku naftnu tvrtku Slavnjeft. Abramovič se tada udružio s jednom drugom tvrtkom kako bi kupio Slavnjeft, međutim, jedna je kineska tvrtka planirala ponuditi dvostruko veći iznos od traženog. U dokumentu koji posjeduje BBC stoji da je jedan član delegacije iz kineske tvrtke CNPC otet kada je stigao na dražbu koja je organizirana u Moskvi.

"CNPC, kineska tvrtka, snažan takmac, morala se povući iz dražbe nakon što je jedan njezin predstavnik otet čim je stigao u Moskvu. Pušten je tek nakon što se tvrtka povukla", stoji u dokumentu. Priču o otmici kineskog delegata potvrdili su nezavisni izvori koji nisu znali za spomenuti dokument.

Vladimir Milov bio je zamjernik ministra energetike u trenutku kada se Slavnjeft trebao prodavati. Nije komentirao otmicu kineskog delegata, ali je rekao da je politika bila odlučila da će Abramovič i njegov partner pobijediti na aukciji. "Rekao sam, gledajte, Kinezi žele ući i platiti mnogo veći iznos. Rekli su da nije bitno, da šutim i da to nije moj problem. Već je odlučeno. Slavnjeft ide Abramoviču, cijena je dogovorena. Kineze ćemo već nekako izgurati", rekao je Milov.

Nema informacija koje bi sugerirale da je Abramovič išta znao o spomenutoj otmici te da je u njoj sudjelovao. Njegovi su odvjetnici BBC-ju rekli da je ta tvrdnja "neutemeljena" te da on nema saznanja o takvom incidentu. Nekoliko različitih grupacija borilo se za kontrolu na Slavnjeftom i gotovi sve su bile protiv Kineza. Abramovič i njegov partner na koncu su Slavnjeft kupili po niskoj cijeni.

Abramovičevi odvjetnici tvrde da su optužbe za korupciju u slučajevima Slavnjefta i Sibnjefta lažne te da nikada nije uživao protekciju Borisa Jeljcina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:05