LABIRINT POLITIKE
Robert Bajruši
Robert Bajruši

Baš kao što trećina naših birača vjeruje da nas vode ‘antihrvatske sile‘, tako i Trumpovi vjeruju u ‘duboku državu‘

I hrvatska javnost se već godinama bombardira lažima kako udbaško-antihrvatske tajne sile onemogućavaju da ‘narod‘ izabere pravu vlast
Donald Trump 
 MANDEL NGAN/AFP
Objavljeno: 10. studeni 2020. 00:03

Donald Trump, još uvijek aktualni predsjednik SAD-a, ne priznaje Joea Bidena kao novog predsjednika i najavljuje pravne procese kako bi osporio njegovu pobjedu. Trump tvrdi "kako će njegov tim započeti s procesuiranjem slučaja na sudu kako bi se uvjerili da su se u potpunosti poštivali izborni zakoni i da u Bijelu kuću stiže zakoniti predsjednik". Osim toga, Trump je izjavio kako se sve vrijeme bori protiv 'duboke države' koju, kako ističe, čini grupa jako zlobnih ljudi, veoma štetnih po Ameriku. Duboka država, u engleskom: 'deep state', pojam je koji se razvio iz latinskog imperium in imperio, a označava takvo političko stanje u kojem neka organizacija koja bi nominalno trebala biti podređena državnoj vlasti ili državnom vrhu, a zapravo, djeluje potpuno samostalno i bez ikakve kontrole, odnosno, formira mreže neformalne političke moći.

Dok građani vjeruju da žive u demokraciji, u stvarnosti, o svemu odlučuje uzak krug članova kaste, koji se ne ističu u javnosti. Prema zagovornicima ovakvih teorija, u sve su upleteni i mediji, pa njemački desni radikali iz AfD-a u retorici protiv establišmenta, koriste staro-novi slogan 'Lügenpresse' (lažljivi mediji), koji su skovali nacisti. Ukratko, 'duboka država' je onemogućila Trumpa u reizboru za predsjednika Amerike, iako je on pravi pobjednik, pod uvjetom da je sve bilo pošteno i prema pravilima.

Mnogi Amerikanci, i ne samo oni, vjeruju u ovu suludu teoriju, prema kojoj su zle liberalno-lijeve sile, ukrale izbore. Nije to isključivo američka priča, bilo je toga i ovdje. Hrvatska javnost se, već godinama, iz desnih političkih krugova i Crkve, bombardira lažima kako udbaško-antihrvatske tajne sile onemogućavaju da 'narod' izabere pravu, domoljubnu vlast, pa - baš kao u Americi - 'duboka država' krade na izborima.

Kad nije pobijedio na parlamentarnim izborima, kao što je očekivao, Tomislav Karamarko je 2015. optužio APIS za krađu pet do šest HDZ-ovih mandata, zato što je u upravi te tvrtke koja obrađuje izborne rezultate sjedilo troje SDP-ovaca. Iako se radilo o nebulozama, Karamarkova neutemeljena optužba se dugo vrtjela u javnosti. Miroslav Škoro je, nakon ispadanja u prvom krugu predsjedničkih izbora, s pozornice tvrdio kako je raskrinkao "interesnu hobotnicu koja je premrežila sve stranke i politički prostor u Hrvatskoj". Ili kako je sve to 2018. sublimirao Glas Koncila, koji je zaključio kako "umreženi pripadnici bivših tajnih obavještajnih služba, 'drugovi' i njihova 'zlatna djeca', najčešće navukavši masku liberalizma i globalizma, a katkad i tobožnjega hrvatstva, koče Hrvatsku na svim područjima i često smišljeno manipuliraju baš svime u Hrvatskoj".

Razumije se da na Kaptolu nisu u stanju nabrojati bivše udbaše i njihove potomke koji "koče Hrvatsku", kao što Karamarko i Škoro nisu predočili nikakve materijalne dokaze da su pokradeni na biralištima. Ali koliko god laž bila očevidna - ipak će se primiti u javnosti.

Trump je na ovim izborima osvojio osam milijuna više glasova nego prije četiri godine, baš kao što trećina birača u Hrvatskoj, vjeruje kako antihrvatske sile vode ovu zemlju. Demokratski procesi ugrožavaju se diljem planeta, i to ne samo u totalitarnim režimima poput kineskog ili ruskog, nego i u državama u kojima je takvo nešto bilo nezamislivo prije desetak godina. Odlazak Trumpa je pozitivan pomak, ali bojimo se da se trumpizam duboko ukorijenio i još dugo će biti prijetnja za liberalnu demokraciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:55