POVIJESNI MINIMUM

Barcelona ovakvu sušu ne pamti: Na udaru privatni bazeni i travnjaci, zabranjeno je čak i prati automobile

Ograničenja bi mogla uzrokovati i rezove u poljoprivredi i drugim industrijama, smanjujući vodu za navodnjavanje usjeva za 80 posto

Suša u pokrajini Girona u Kataloniji

 Lluis Gene/AFP

Stanovnici Katalonije u Španjolskoj bore se s ograničenjima korištenja vode i zabranama, a vlasti su službeno proglasile izvanredno stanje zbog povijesne suše, prenosi Sky News.

Sjeveroistočna španjolska regija zabilježila je ispodprosječnu količinu padalina tijekom 40 uzastopnih mjeseci, čime su se rezervoari smanjili na rekordno niske razine.

Vlasti su već zabranile zalijevanje travnjaka, punjenje privatnih bazena i pranje automobila. Tlak vode također je smanjen u nekim gradovima na širem području Barcelone.

U četvrtak su zabranu proširili na dopunjavanje vode u javnim bazenima i ograničenja za javne tuševe. Mjere koje će stupiti na snagu u petak pogodit će oko šest milijuna ljudi u 200 naselja i gradova, uključujući drugi najveći španjolski grad, Barcelonu.

Rezervoari su pali na 16 posto svog kapaciteta, što je povijesni minimum. Do ljeta, vlasti kažu da će možda morati dovoziti vodu čamcem.

- Suša će biti prevladana, ali nalazimo se u novoj klimatskoj stvarnosti u kojoj je vjerojatnije da će biti novih intenzivnijih suša - rekao je regionalni šef Pere Aragones na konferenciji za novinare.

image

Suša u pokrajini Girona u Kataloniji

Lluis Gene/AFP

Suša je najjače pogodila sjevernu Katatoniju do francuske granice, dok je južno područje u boljoj situaciji zahvaljujući rijeci Ebro koja prolazi kroz njega.

Izvanredno stanje moglo bi smanjiti količinu vode koju svaka osoba u Kataloniji može koristiti s 210 na 200 litara dnevno, uključujući osobne i javne potrebe. Regionalna agencija za vodu navodi da prosječni stanovnik potroši 116 litara dnevno kod kuće.

Ograničenja bi također mogla uzrokovati rezove u poljoprivredi i drugim industrijama, smanjujući vodu za navodnjavanje usjeva za 80 posto. Skupina klimatskih znanstvenika World Weather Attribution kaže da klimatske promjene čine suše ozbiljnijima i vjerojatnijima u Sredozemlju.

- Suše su prirodne u mediteranskom klimatskom obrascu. Ono što je vrlo dramatično su projekcije klimatskih promjena, zbog čega vidimo povećanje intenziteta i učestalosti suša - rekla je Annelies Broekman, stručnjakinja za upravljanje vodama na Istraživačkom institutu CREAF.

image

Suša u pokrajini Girona u Kataloniji

Lluis Gene/AFP

Dodaje da se intenzivno sušno razdoblje, kroz koje trenutno prolazi sjeveroistočna Španjolska, razlikuje na jedan ključan način od posljednje ozbiljne suše u Kataloniji 2008. godine, kad su čamci korišteni za transport vode u Barcelonu.

- U 2008. ponekad je na važnijim mjestima padalo malo kiše, pa smo imali rijetke trenutke u kojima je sva priroda mogla predahnuti. Ovaj put smo stvarno ispod normalnog obrasca za neprekidno vremensko razdoblje - objašnjava.

Katalonija se već nekoliko mjeseci suočava s ograničenjima korištenja vode koja se pooštravaju kako količine rezerve padaju. Dosad su se izbjegavale strože mjere zahvaljujući sustavima za desalinizaciju i regeneraciju vode, koji trenutno čine 55 posto ukupne potrošnje vode u regiji.

Španjolske vlasti izdvajaju milijune eura za proširenje i izgradnju novih postrojenja za desalinizaciju duž obalnih područja koja su najviše pogođena sušom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 09:28