FINANCIJSKA KRIZA

Barack Obama ograničava ekscese gramzivih bankara

Više neće biti državnog spašavanja financijskih divova poput AIG-a koji, nakon što su ih porezni obveznici spasili, opet dijeli bonuse
US President Barack Obama pauses while speaking before signing the Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act at the Ronald Reagan Building in Washington, DC, July 21, 2010. AFP PHOTO / Saul LOEB
 AFP

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama jučer je potpisao najdrastičniju bankarsku reformu od Velike depresije, zakon koji bi trebao zaštititi građane od beskrupuloznih banaka i spriječiti Wall Street da svojim ekscesnim ponašanjem izazove novu recesiju.

Zaštita klijenata

Sjedinjene će Države tako dobiti novi i moćni Ured za financijsku zaštitu klijenata, koji bi trebao sastavljati i provoditi pravila o kreditnim karticama, stambenim i drugim kreditima te, tvrdi Obama, dati “najjaču financijsku zaštitu za klijente u povijesti ove zemlje”. Američki mediji pišu da bi na čelo ureda, koji će imati godišnji proračun od 550 milijuna dolara, mogla doći Elizabeth Warren, harvardska profesorica prava koja je takvu agenciju predložila prije tri godine te se godinama borila protiv gramzivosti banaka.

Osnovat će se i regulatorno vijeće koje bi trebalo otkrivati rizična ponašanja u financijskom sustavu, a u roku od godinu dana trebalo bi predložiti desetke zakona. Bankama će se odmah ograničiti spekulativno “klađenje” na financijskim tržištima, a uvodi se i stroži nadzor trgovanja složenim bankarskim instrumentima.

Vladine agencije moći će preuzeti velike financijske tvrtke ako one počnu posrtati te nadzirati njihovu likvidaciju. Bijela se kuća nada da će to riješiti problem institucija koje su “prevelike da bi smjele propasti”, poput banke Lehman Brothers čiji je bankrot gotovo uništio cijeli američki financijski sustav. Obama tvrdi kako to znači da država više neće spašavati banke.

Nezadovoljni republikanci

- Zahvaljujući ovom zakonu, više se nikad neće tražiti da američki narod plati račun za pogreške Wall Streeta - rekao je Obama.

Kongresu je trebalo više mjeseci da odobri novi zakon jer su republikanci, ali i dio demokrata, tvrdili da će zakon biti teret za banke i biznise te da će uništiti otvaranje radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 02:48