SASTANAK U EUROPI

BARACK OBAMA NAJAVIO NOVI ODNOS SNAGA ‘Putine, G8 je za nas pokopan i igrat ćemo po novim pravilima’

G7 u deklaraciji tvrdi da je Rusija ugrozila vladavinu prava i prekršila zakone
 AFP

Američki predsjednik Barack Obama završio je dvodnevni posjet Nizozemskoj, a danas boravi u Bruxellesu na čelu goleme američke delegacije koja, prema nekim procjenama, broji čak 900 članova.

To je prvi posjet jednog američkog predsjednika Belgiji od 2005. kad je u Bruxellesu bio George W. Bush. Obama će, među ostalim, sudjelovati na summitu s EU te na kraju posjetiti NATO gdje će ponoviti privrženost SAD-a savezništvu s europskim državama.

Energetska neovisnost

Obama je jučer sudjelovao na summitu o nuklearnoj sigurnosti u Haagu te na izvanredno sazvanom summitu G7. Zajedno sa šefovima država ili vlada Njemačke, Britanije, Francuske, Japana, Italije i Kanade te u nazočnosti predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, Obama je još jednom poručio Rusiji da odnosi Zapada s njom neće biti isti kao prije. Samo održavanje summita G7 prvi je vidljiv rezultat odluke najrazvijenijih država svijeta da što više izoliraju Rusiju, a time je zapravo G8 već pokopan. U deklaraciji usvojenoj na ovom summitu navodi se da te države neće sudjelovati na summitu G8 u Sočiju, nego će u to vrijeme, dakle u lipnju, održati summit G7 u Bruxellesu. Uz to je odlučeno da se održi i sastanak ministara energetike G7 kako bi se ubrzali projekti koji će povećati energetsku neovisnost Zapada.

Odlučnost u reakciji

G7 je u deklaraciji sa summita ponovio stav da je Rusija prekršila međunarodno pravo i time ozbiljno ugrozila vladavinu prava diljem svijeta, što može imati ozbiljne posljedice. Zato su još jednom ponovili da će Rusija “platiti cijenu” za svoje postupke.

“Kao odgovor na rusko kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i kako bismo pokazali našu odlučnost u reakciji na te ilegalne postupke, mi smo individualno i zajednički nametnuli razne sankcije protiv Rusije i osoba odgovornih za to. Ostajemo spremni pojačati naše postupke, uključujući koordinirane sektorske sankcije koje će imati znatno veće posljedice za rusko gospodarstvo ako Rusija nastavi s eskalacijom situacije”, navodi se u deklaraciji G7. Na sastanku o nuklearnoj sigurnosti glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, upozorio je da bi kriza u Ukrajini mogla imati duboke posljedice u globalnim nastojanjima za sprečavanje širenja nuklearnog oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 22:36