PITANJE KAMATA

Banke stopirale pregovore s Grčkom! MMF pozvao na nastavak: Pregovori su važni za Grčku, ali i Europu!

Pregovori su zapeli na temi kamatnih stopa koje traže banke, a Grčka ih smatra previsokima
 AFP, AP

ATENA - Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je u petak navečer na nastavak pregovora službene Atene i banaka o načinu reprogramiranja grčkog javnog duga.

Podsjetimo, banke su ranije u petak objavile kako odustaju od pregovora te da bi mogle promijeniti odluku o otpisu njegova velikog dijela. Institut za međunarodne financije (IIF) putem priopćenja izjavio je da 'usprkos naporima grčkih čelnika', prijedlog banaka o otpisu polovice grčkog duga u njihovu posjedu 'nije naišao na jasan i konstruktivan odgovor svih strana'.

- U takvim uvjetima pregovori s Grčkom su obustavljeni kako bi se moglo razmisliti o prednostima dragovoljnog pristupa - navodi se priopćenju kojeg potpisuju Amerikanac Charles Dallara, izvršni direktor IIF-a i Francuz Jean Lamierre.

'Dragovoljni pristup' je ugovor kojeg su 26. i 27. listopada zaključili privatni vjerovnici Grčke i čelnici eurozone. Prvi su se tada bili obvezali da će se odreći povrata duga u iznosu od 100 milijarda eura kako bi se spriječio nekontrolirani stečaj zemlje.

Pregovori su cijeli vrijeme u stanju 'krajnje napetosti' navode izvori bliski razgovorima Grčke i banaka.

- Sudionice u ovim pregovorima vrlo važnim za Grčku i za Grke, ali i za eurozonu i Europljane moraju biti svjesni da je stanje vrlo ozbiljno i moraju preuzeti odgovornost kako bi se spriječilo ono najgore - naglašava izbor.

Očekuje se da će tzv. inicijativa privatnog sektora omogućiti da privatni vjerovnici otpišu barem 50 posto grčkog duga čime bi se on smanjio za oko 100 milijarda eura sa sadašnjih 350 milijarda. Taj je dogovor od presudne važnosti za Grčku jer, osim smanjenja duga, bez njega ne može dobiti drugi paket međunarodne pomoći od 130 milijardi eura bez kojeg će se zemlja već 20. ožujka naći pred bankrotom. Tada naime, Grčkoj istječe rok za isplatu duga u iznosu od 14,5 milijarda eura.

Pregovori su zapeli na temi kamatnih stopa koje traže banke, a Grčka ih smatra previsokima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 09:24