GODINAMA JE OMALOVAŽAVALI

Bankarica dobila ogromnu odštetu zbog šefova seksista: ‘Uvijek bi mi rekli iste tri ponižavajuće riječi‘

Zaposlenica francuske banke u Londonu godinama je trpjela zlostavljanje i diskriminaciju te je manje plaćena

Ilustracija

 Jim Varney/Sciencephoto/Profimedia

U jednoj od najskupljih parnica koje su vođene zbog diskriminacije na radnom mjestu 50-godišnja zaposlenica francuske banke BNP Paribas Stacey Macken dobila je dva milijuna funti odštete zbog omalovažavanja i spolne diskriminacije od strane šefova.

Ona je na sudu ustvrdila kako je tijekom svoje četverogodišnje karijere u banci dobila stotine tisuća funti manje bonusa te imala manju plaću nego njeni muški kolege. Uz to, ponižavana je, a uobičajena rečenica koju su joj izgovarali kad bi mi im se ova financijska stručnjakinja obratila bila je: - "Ne sada, Stacey".

Nakon naporne sudske bitke njoj je dosuđeno čak 2,08 milijuna britanskih funti, odnosno više od 19 milijuna kuna odštete što je, kako navodi Daily Telegraph, jedan od najviših dosuđenih iznosa na britanskom sudištu.

Ističe se tako kako je Macken zarađivala oko 120 tisuća funti godišnje, dok je njen kolega koji je bio na istom radnom mjestu i imao jednake odgovornosti zarađivao godišnje čak 40.000 funti više.

Osim toga, Stacey Macken bila je izložena vrijeđanju i omalovažavanju. Jednom su joj na radnom stolu ostavili vještičji šešir. Dogodilo se to nakon što su muški zaposlenici, uključujući jednog od šefova Matta Pinnocka, nakon posla otišli u pub. Zaposlenica Georgina Chapman potvrdila je sudu da su muškarci bili prilično pijani kada su se te večeri vratili u ured.

- Ne znam tko je ostavio vještičji šešir na kolegičinom stolu, ali vjerujem da je to netko od pijanih kolega s obzirom na to da su, alkoholizirani, ujedno bili i jedine osobe koje su u to vrijeme bile u uredu - kazala je svjedokinja.

Dodala je kako je Stacey bila vidljivo uznemirena i potresena činjenicom da se kolege tako odnose prema njoj.

Još je jedan od šefova, Denis Pihan, optužen da je sustavno ponižavao svoju djelatnicu rečenicom "Ne sada, Stacey", kad god bi mu se ona pokušala obratiti.

Kako piše Telegraph, radio je to toliko često da su se kolege počele šaliti na račun te rečenice i u internim grupama. Sud je utvrdio da je Macken uredno prijavljivala sve te probleme, no nitko nije reagirao, sve dok slučaj nije odvela na sud tražeći čak četiri milijuna funti odštete. Tu su isplivali i drugi problemi, poput neproporcionalno isplaćenih bonusa. Tako su muški zaposlenici njegovog ranga na godišnjoj raini dobivali oko 167 tisuća funti bonusa, dok je ona dobivala svega 33 tisuće.

Sud je ustanovio da je ostavljanje vještičjeg šešira na stolu očigledan čin seksizma, dok je učestala upotreba izraza "Ne sada, Stacey" omalovažavanje na radnom mjestu. Sutkinja Emma Burns rekla je u obrazloženju presude kako postoji mogućnost da su se muškarci sa svojim seksističkim i omalovažavajućim postupcima obrušili na Stacey kako bi joj se osvetili što je prigovorila na razliku u plaćama.

- Banka bi se trebala značajnije pokajati i ispričati, no to neću naložiti jer isprika mora biti iskrena, a ne naređena. Gospodin Pihan se ispričao zbog "uzrokovanja problema", no nije se jasno ispričao i priznao da je osobno diskriminirao gospođu Macken. - napisala je sutkinja.

List dodaje kako je banka nakon ovog slučaja usvojila strategiju provođenja principa ravnopravnosti te pokušava povećati broj žena na rukovodećim pozicijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:20