IDEJA EDIJA RAME

Balkanska zemlja usred glavnog grada osniva novu državu, vodit će je muslimanski klerici, imat će i obavještajnu službu: ‘I mi imamo neprijatelje‘

‘Mi zaslužujemo državu jer smo jedini na svijetu koji govore istinu o islamu. Nemojte to miješati s politikom‘, rekao je Baba Mondi

Tirana, panorama

 Imago/imago Stock&people/profimedia/Imago/imago Stock&people/profimedia

Ako sve bude išlo prema planu, u glavnom gradu Albanije, Tirani, uskoro će biti osnovana najmanja država na svijetu.

Državu po uzoru na Vatikan će voditi muslimanski klerici, a malena suverena enklava, ne veća od nekoliko četvrti New Yorka, neće zabraniti alkohol, niti će u njoj žene morali imati pokrivenu kosu.

‘Bog ništa ne zabranjuje, zato nam je i podario naše umove‘, kaže Edmond Brahimaj, među sljedbenicima poznat kao Baba Mondi, kad opisuje kako će vladati zemljom od 27 jutara koja će imati svoju upravu, putovnice i granicu, piše New York Times.

Albanski premijer Edi Rama kaže kako će se država koja nastati u bliskoj budućnosti zvati Suverena država bektašijskog reda.

‘Sve odluke donosit će se s ljubavlju i ljubaznošću‘, kaže Baba Mondi (65), bivši časnik albanske vojske kojeg štuju milijuni diljem svijeta po službenoj tituli, Njegova Svetost Haji Dede Baba. On je vrhovni vođa Bektašija, šijitskog sufijskog reda osnovanog u 13. stoljeću u Turskoj, ali sada sa sjedištem u Albaniji.

image

Baba Mumin Lama

Philippe Lissac/godong/universal Images Group/profimedia/Philippe Lissac/godong/universal Images Group/profimedia

Tolerantnija verzija islama

Premijer Rama kaže da je cilj nove države promicanje tolerantne verzije islama kojom se Albanija ponosi. ‘Trebali bismo se pobrinuti za ovo blago, a to je vjerska tolerancija koju nikada ne bismo smjeli uzimati zdravo za gotovo‘, rekao je.

Poruka koju ova umjerena islamska mikrodržava želi poslati je sljedeća: ‘Ne dopustite da stigma muslimana definira tko su muslimani.‘

Nova država je zapravo kompleks u relativno jeftinoj stambenoj četvrti u istočnoj Tirani. Veličine je samo četvrtina Vatikana koji je trenutno najmanje državu na svijetu, kojom upravlja papa.

Baba Mondi naglašava da ‘veličina nije bitna‘ te, nazdravljajući rakijom, dodaje kako neće biti diktator, iako priznaje da će Bog biti jedino ograničenje njegova autoriteta te da je jedino Bog nepogrešiv.

Nova država Bektašija ima dvoranu za sastanke i molitve s kupolom, muzej koji prikazuje povijest reda, kliniku, arhiv i administrativne urede Baba Mondija, inače veselog čovjeka sijede bradom koji prezire krutu dogmu. Muslimanski ekstremisti koji postavljaju bombe i nasiljem šire svoju verziju vjere, rekao je, ‘obični su kauboji‘.

image

Baba Mondi

Abdulbesar Ademi/afp/profimedia/Abdulbesar Ademi/afp/profimedia

Bektaši njeguju labavo tumačenje Kur‘ana te ga kombiniraju s misticizmom i elementima turske predislamske vjere koja štuje preminule mudrace, poznate kao derviši. Bektaši su preselili svoje sjedište iz Turske u Tiranu prije gotovo sto godina nakon što je Mustafa Kemal Ataturk, utemeljitelja Republike Turske, prekinuo njihov rad.

Mnogi konzervativni šijiti i suniti smatraju ih hereticima te su stoljećima bili progonjeni u muslimanskim zemljama. Bektaši su bili sila u Albaniji i susjednim zemljama kao što su Kosovo i Makedonija nakon što je Osmansko Carstvo u 14. i 15. stoljeću osvojilo Balkan.

Članovi te sekte odigrali su istaknutu ulogu u nacionalističkom buđenju Albanije i oslobađanju od turske vladavine te promiču opuštenu verziju islama koja je pomogla okupiti velike muslimanske i kršćanske zajednice u zemlji iza sekularnog cilja neovisnosti.

Iako je jedna od najsiromašnijih zemalja Europe, Albanija je kroz povijest bila poznata kao zemlja koja pomaže ljudima u nevolji. Pružili su utočište Židovima tijekom Drugog svjetskog rata i Afganistancima koji su bježali od talibana 2021. Međunarodna zračna luka u Tirani nazvana je po Majci Terezi, etničkoj Albanki i časnoj sestri koja je dobila Nobelovu nagradu Nagrada za mir za svoj dobrotvorni rad u Indiji.

image

Bektaški hram

-/mary Evans Picture Library/profimedia/-/mary Evans Picture Library/profimedia

Tko će priznati novu državu?

Nacrt zakona koji definira suvereni status nove države unutar Albanije sada izrađuje međunarodni tim pravnih stručnjaka.

Osnivanje nove države morat će odobriti parlament, pod kontrolom vladajuće Socijalističke stranke Edija Rame. No zasad nije jasno koje će to zemlje uopće pristati priznati suverenitet Bektašije.

Edi Rama, inače katolik koji ne prakticira vjeru, kaže da zasad tek nekoliko njegovih najbližih suradnika zna za taj plan, a NATO saveznici poput SAD-a nisu bili konzultirani.

Jedna zemlja koja bi, eventualno, mogla priznati novu državu je Iran, u kojem ima sljedbenika sufijskog islama, uključujući neke bektaše. Ipak, Iran sebe smatra čuvarom šijitskog islama protiv raznih drugih, neortodoksnih, tumačenja vjere.

‘Iranci su mi iskreno zadnji na pameti‘, kaže Rama i naglašava da je Albanija prekinula diplomatske odnose s Iranom 2022. nakon što je tu zemlju povezala s kibernetičkim napadom na albansku vladu i banke.

Baba Mondi se dugo borio protiv ekstremizma. Nakon što su islamistički militanti ubili 12 ljudi u napadu 2015. na francuski satirični tjednik Charlie Hebdo, vođa Bektašija otputovao je u Pariz zajedno s premijerom Ramom, kako bi sudjelovali u maršu protiv terorizma.

image

Bektaški hram

Rodolfo Contreras/alamy/alamy/profimedia/Rodolfo Contreras/alamy/alamy/profimedia

Rekao je da će novoj bektaškoj državi možda trebati mala obavještajna služba ‘jer i mi imamo neprijatelje‘, ali neće imati vojsku, granične policajce ili sudove. Pojedinosti poput toga tko će ispunjavati uvjete za putovnice još se moraju razraditi, dodao je, ali je odlučeno o boji putovnice: zelena, važna boja u islamu. Inače, Albanija dopušta dvojno državljanstvo.

Nova država će biti posvećena smirivanju, a ne raspirivanju napetosti i već se zaklela da je neće zahvatiti prokletstvo mnogih naroda - teritorijalne ambicije. Baba Mondi se zakleo da neće pokušavati proširiti svoj teritorij otimanjem zemlje koju je nekoć držao njegov red u glavnom gradu Albanije.

Država kao model suživota

Kompleks u Tirani, koji je na početku pokrivao gotovo 90 hektara, smanjio se za dvije trećine otkako je bivši komunistički diktator Albanije, Enver Hoxha, zabranio svu religiju 1967. godine. Njegova vlada je nakon toga počela graditi skladišta na teritoriji Bektašija u glavnom gradu. Nakon pada komunizma 1991. godine, Bektaši su izgubili još više zemlje kada su privatni graditelji bez dozvole izgradili kuće na rubovima naselja.

Premijer Rama je rekao da će granice predložene Bektaši države biti definirane onim što sekta ima: ‘Ono što je zaplijenjeno nije dio toga‘, rekao je i dodao da bi prepirke oko vlasništva imovine ‘samo bi potkopale svrhu države kao modela suživota‘ jer se radi o duhovnom, a ne imovinskom pitanju.

image

Edi Rama

Michal Cizek/afp/profimedia/Michal Cizek/afp/profimedia

Baba Mondi je sa pak proglasio plan osnivanja države ‘čudom‘ i izrazio nadu da će SAD i druge zapadne sile priznati suverenitet njegove države ako parlament odobri premijerov plan.

‘Mi zaslužujemo državu jer smo jedini na svijetu koji govore istinu o islamu. Nemojte to miješati s politikom‘, rekao je Baba Mondi.

Ne zna se točno koliko bektašijskih vjernika ima u svijetu, pa čak niti u samoj Albaniji.

Baba Mondi kaže da su oko polovice ukupnog stanovništva bili bektaši, a ostatak su suniti, katolici, pravoslavci i evangelistički kršćani. To je gotovo sigurno pretjerivanje, ali je odražavalo rašireno stajalište da je upravo ta sekta nacionalna religija Albanije.

U Krujeu, gradu sjeverno od Tirane koji se nalazi na mjestu dvorca koji je u 15. stoljeću koristio Skenderbeg, albanski nacionalni heroj, umirovljeni bektaški učitelj Ismet Kaciu kaže da nije čuo za planove Edija Rame da sekta dobije suverenitet vatikanskog tipa.

No, rekao je da bio bi presretan da se to dogodi. To bi, rekao je, pomoglo da se mlađi Albanci, uključujući njegovo četvero djece, koji rade u Italiji, ne udalje od svoje vjere i svoje zemlje.

Nuri Ceni, 79-godišnji bektaški povjesničar, pozdravio je ponudu državnosti kao ‘iznimno važan dar‘ koji ne samo da bi ojačao tolerantni islam unutar Albanije, već bi također pomogao u širenju ‘naše poruke o mirnom suživotu bez obzira na vjeru ili rasu‘.

Rama je priznao da će stvaranje suverene islamske države u Tirani potrajati.

‘Možda će svi reći: ‘Ovaj tip je lud. No to su mi rekli i mnogo puta prije. Nije me briga Najvažnije je, bio lud ili ne, boriti se za dobro‘, rekao je Rama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 16:06