SPORNI POKLON

Bahreinski princ banuo u Nepal s kutijom punom cjepiva, sad se našao pod istragom

Kako su rekli, princ i njegov tim donijeli su cjepivo za ljude iz sela Samagaun, a nakon toga su se planirali popeti na Mount Everest
Šeik Mohamed Hamad Mohamed Al Khalifa
 Narayan Maharjan/AFP

Regulatori lijekova u Nepalu istražuju kako je bahreinski princ bez odobrenja uspio unijeti cjepivo protiv koronavirusa u zemlju, piše BBC.

Mohamed Hamad Mohamed al-Khalifa stigao je u Nepal u ponedjeljak s oko 2000 doza cjepiva AstraZeneca.

No, uvoz lijekova u Nepal treba prethodno odobrenje.

Veleposlanstvo Bahreina reklo je nepalskim medijima da je prinčev tim želio donirati cjepivo seljacima u pokrajini Gorkha.

U utorak je Thaneshwor Guragain, glasnogovornik Seven Summit Treka - tvrtke koja je dogovorila al-Khalifin dolazak u Nepal - rekao za Himalayan Times da će nakon sedam dana u karanteni grupa otputovati u ruralnu općinu Chumnurbi, u Gorkhi.

Tamo su, rekao je, planirali 'podijeliti 2000 doza cjepiva AstraZeneca protiv koronavirusa ljudima iz sela Samagaun'.

Princ i njegov tim planirali su se nakon toga popeti na Mount Everest, dodao je Guragain.

Nepalska Uprava za lijekove objavila je da pokreće istragu o uvozu cjepiva.

- Započeli smo službenu raspravu o tome kako su cjepiva stigla do Nepala, rekao je glasnogovornik regulatora za BBC Nepali.

- Ministarstvo zdravstva i Uprava za lijekove nisu znali da je cjepivo uvezeno. Rečeno nam je da je delegacija stigla sinoć. Čuli smo da su donijeli 2000 doza cjepiva. Slučaj se još uvijek istražuje.

Da bi unio bilo koji lijek u zemlju, uvoznik mora prethodno dobiti odobrenje i pružiti jamstvo da će lijekovi biti pravilno uskladišteni, pišu nepalski mediji.

Nepal je svoju akciju cijepljenja pokrenuo 27. siječnja i prioritet daju cijepljenju po rizičnim skupinama. Trenutno cijepe starije od 65 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 13:54