CONCORDE 21. STOLJEĆA

Aviogigant najavio kupnju 15 nadzvučnih putničkih zrakoplova: ‘Putovanja će biti upola kraća!‘

Uobičajeni putnički avion može letjeti brzinom od oko 900 km/h, a očekuje se da će Overture doseći brzinu od 1805 km/h
 United Airlines/mega/The Mega Agency/Profimedia

Američka aviokompanija United Airlines otkrila je planove o kupnji 15 novih nadzvučnih aviona i najavila povratak supersoničnih brzina u civilno zrakoplovstvo u 2029. godini, javlja BBC.

Takvi supersonični putnički letovi završili su 2003. godine kada su Air France i British Airways povukli svoju flotu legendarnih Concordea.

Nove nadzvučne zrakoplove Overture trebala bi proizvesti tvrtka Boom sa sjedištem u Denveru. Zasad još nisu napravili prototip koji bi mogli testirati.

image
United Airlines/mega/The Mega Agency/Profimedia

Supersonični let je onaj u kojem zrakoplov putuje većom brzinom od brzine zvuka. To znači, na primjer, da na visini od 18.300 metara avion mora letjeti brže od 1060 kilometara na sat.

Uobičajeni putnički avion može letjeti brzinom od oko 900 km/h, a očekuje se da će Overture doseći brzinu od 1805 km/h, ili Mach 1.7.

image
United Airlines/mega/The Mega Agency/Profimedia

Na taj bi način prekooceanska putovanja, poput rute od Londona do New Yorka, trajala upola kraće, piše BBC.

Concorde, koji je ušao u upotrebu 1976., imao je maksimalnu brzinu od 2180 km/h ili 2,04 Macha, što znači da Overture ne bi dosegnuo svog slavnog prethodnika.

Inače, aviokompanija United je na 4. mjestu najvećih svjetskih javnih zrakoplovnih tvrtki po prihodima i definitivno se ubraja među najveće gigante u sektoru avio putovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:03