VEZE S KREMLJOM

Austrijska ministrica Putina je 2018. pozvala na svadbu. Danas je ušla u Nadzorni odbor Rosnefta

Puno rasprave izazvalo je i to što se austrijska ministrica nakon plesa naklonila ruskom predsjedniku. Branila se da se Putin njoj prvi naklonio
Karin Kneissl i Vladimir Putin na njezinom vjenčanju u Gamlitzu
 Roland SCHLAGER/various sources/AFP

Bivša austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl postala je članica nadzornog odbora ruske naftne kompanije Rosneft, objavila je kompanija. Član tog 11-članog tijela je i bivši njemački kancelar Gerhard Schröder, prenosi njemački Spiegel.

Karin Kneissl zadobila je međunarodnu pozornost kad je na svoje vjenčanje u južnoj Štajerskoj 2018. pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina. Svijet su obišle fotografije na kojima Kneissl, odjevena u dirndrlicu, pleše s Putinom.

Puno rasprave izazvalo je i to što se austrijska ministrica nakon plesa naklonila ruskom predsjedniku. Branila se da se Putin njoj prvi naklonio, a ona je u odgovor samo klecnula koljenima. Svadba je održana samo nekoliko mjeseci nakon afere Skripal koja je pogoršala odnose EU-a i Rusije jer je niz europskih zemalja otkazalo gostoprimstvo ruskim diplomatima u znak prosvjeda protiv ruskog trovanja agenta Skripala u Britaniji.

Karin Kneissl (56) bila je austrijska ministrica vanjskih poslova od 2017. do 2019. Na tu je poziciju izabrana kao nestranačna osoba, uz podršku krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ).

U svibnju 2020. objavljeno je da kao vanjska suradnica piše za rusku državnu agenciju Russia Today. Predstavlja se kao energetska analitičarka. Vatrena je kritičarka EU, u prvoj kolumni za Russia Today pisala je o budućnosti mobilnosti, za koju je rekla da će se prije odvijati u Africi i Kini nego u Europi, punoj "industrijskih grobalja".

Bivša austrijska ministrica ide stopama bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schrödera, koji se s Putinom sprijateljio za vrijeme svog mandata, piše britanski Guardian. Bivši kancelar član je nadzornog odbora Rosnefta od 2017. godine. Rosneft je u većinski državnom vlasništvu, u 2019. zabilježio je promet od 80 milijardi eura i jedan je od najvećih poslodavaca u Rusiji s oko 330 000 zaposlenih.

Nije poznato kolika će biti plaća Karin Kneissl. Za Schrödera je potvrđeno da prima godišnju plaću od 600.000 američkih dolara (492.000 eura).

Schröder, koji je gorljivo zagovarao projekt plinovoda Sjeverni tok kojim se ruski plin isporučuje Njemačkoj, postao je šef odbora dioničara Gazproma u roku od nekoliko tjedana nakon što je otišao s političke funkcije. Nakon toga bio je na raznim funkcijama u Gazpromu i Rosneftu.

U upravi Rosnefta su dva bivša šefa BP-a (British Petrol), Irac Bernard Looney i Amerikanac Bob Dudley. Glavni direktor Rosnefta je Igor Sechin, Putinov bliski saveznik skoro tri desetljeća.

Putinov dolazak na svadbu austrijskoj diplomatkinji nije donio bračnu sreću. Brak Karin Kneissl s biznismenom Wolfgangom Meilingerom ubrzo je propao, nakon što ga je optužila za fizičko nasilje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 04:30