VELIKI PREGLED

Austrija uvodi obvezno cijepljenje, Grci već kažnjavaju, ali pet zemalja je odlučno reklo - ne!

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala na razgovor o toj temi unutar Europske unije.

Prosvjed u Beču protiv mjera

 Florian Wieser

S obzirom na porast broja slučajeva koronavirusa diljem Europe i pojave nove, zaraznije varijante omikron, mnoge države su se fokusirale na uvjeravanje necijepljenih da ipak pristanu na cijepljenje.

Pokušavaju ih natjerati na taj korak uz pomoć covid potvrda ili karantene, a sve više zemalja se odlučuje na uvođenje obveznog cijepljenja.

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala na razgovor o toj temi unutar Europske unije.

Donosimo pregled situacije u europskim državama što se tiče obveze cijepljenja.

Austrija

Prva europska zemlja koja od 1. veljače 2022. uvodi obvezno cijepljenje. Nakon što je Austrija nametnula karantenu necijepljenima, uvela je prije tri tjedna lockdown kojim su smanjili dnevni broj zaraženih, no sada se pripremaju za novi val. Zbog pojave novog vala, zdravstvenom osoblju preporučit će četvrtu dozu cjepiva.

Austrijski kancelar Alexander Schallenberg tvrdi da je to jedini način izlaska iz začaranog pandemijskog kruga.

Grčka

Grčka će početi kažnjavati ljude starije od 60 godina koji se ne žele cijepiti. Bit će kažnjeni sa 100 eura mjesečno ako se ne cijepe do 15. siječnja. Takvu su odluku donijeli jer, kako je objasnio premijer, 90% smrtnih slučajeva dolazi iz starije populacije.

Grčka vlada je zbog sve većeg broja zaraza omikron varijantom covida-19 zabranila sve javne proslave tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Njemačka

Očekuje se da će njemački parlament glasati o obveznom cijepljenju. Budući njemački kancelar Olaf Scholz nada se da će zastupnici Bundestaga izglasati obvezu. Robert Habeck, vjerojatni vicekancelar u novoj vladi, rekao je da bi obvezno cijepljenje bilo najdalekosežnije zadiranje u slobodu pojedinca, ali da u konačnici štiti život i slobodu društva.

image

London

Niklas Halle‘n/AFP

Kancelarka na odlasku, Angela Merkel, koja je ranije govorila da cijepljenje neće biti obvezno, izjavila je da bi glasala za obvezno cijepljenje da je zastupnica u Bundestagu.

Italija

Italija je jedna od prvih europskih zemalja koja je uvela obvezno cijepljenje za zdravstvene djelatnike u travnju kako bi zaštitila pacijente. Od 15. prosinca su proširili obvezu na nastavnike i školsko administrativno osoblje, vojsku, policiju i spasioce. Umjesto nametanja obveze cijepljenja ostalim građanima, Italija je ojačala zelenu propusnicu koja jamči ulazak na sportske događaje i u noćne klubove samo onima koji su preboljeli covid-19 ili su se cijepili.

Francuska

U rujnu su uveli obvezu cijepljenja zdravstvenim djelatnicima, njegovateljima, vatrogascima i djelatnicima u javnom prijevozu. Zaposleni u djelatnostima koje zahtijevaju kontakt s ljudima mogu na posao dolaziti s potvrdom o cijepljenju, preboljenju covida-19 ili s negativnim testom.

Za ulazak u kafiće, restorane, teretane i mnoge druge događaje također je potrebna covid potvrda.

Velika Britanija

Obvezno cijepljenje u Britaniji se uvodi od 1. travnja za zdravstvene i socijalne radnike. S obzirom na to da dobar odaziv građana na cijepljenje, ne razmišlja se o uvođenju obveznog cijepljenja za opću populaciju.

Švedska

Glasnogovornica švedskog ministarstva zdravstva izjavila je za Euronews da vlada ne razmišlja o uvođenju obveznog cijepljenja. Od 1. prosinca Švedska je uvela obvezu predočenja covid potvrde za ulazak na zatvorena javna događanja gdje se nalazi više od 100 ljudi.

image

Švicarska

Fabrice Coffrini/AFP

Mađarska

Cijepljenje je u Mađarskoj obvezno za zdravstvene djelatnike, nastavnike u državnim školama i zaposlenike u državnim institucijama. Premijer Viktor Orban poziva građane da se cijepe u što većem broju.

Danska

Danska premijerka Mette Frederiksen izjavila je da bi "jako voljela kada bi pojedinac sam donosio odluku o cijepljenju". Uveli su covid potvrde za ulazak u restorane, kino dvorane i odlazak frizeru.

Švicarska

Isključena je mogućnost da se u Švicarskoj uvede opća obveza cijepljenja, priopćila je švicarska vlada.

- Transparentna i razumljiva informacija trebala bi omogućiti svakoj osobi da odluku o cijepljenju donese slobodno, poručuju iz Ureda za javno zdravstvo.

Međutim, vlada ili kantoni imaju mogućnost nametanja cijepljenja ranjivim skupinama pod vrlo strogim uvjetima. No, nikoga se ne smije prisiliti na cijepljenje.

Latvija

Latvija je nametnula ograničenja ljudima koji nisu cijepljeni. Od 15. prosinca zaposlenici moraju predočiti potvrdu o cijepljenju ili preboljenju covida. U državnim institucijama to se odnosi čak i na ljude koji rade od doma. Od liječnika, nastavnika i zaposlenika u domovima za starije i nemoćne zahtijeva se da budu cijepljeni.

O uvođenju obveze cijepljenja zasad se samo razmišlja.

Slovenija

U Sloveniji nije donesena mjera obveze cijepljenja. Slažu se da se odluka o obveznom cijepljenju treba donijeti na razini Europske unije te da je potrebno postići što širi socijalno-politički konsenzus o tom pitanju.

Bugarska

Vlada Bugarske nije uvela obvezno cijepljenje. Covid potvrde su na snazi od kraja listopada, a potrebne su za odlazak u restoran, kino dvoranu, na koncerte, u teretane i na javna događanja.

Poljska

Priprema se uvođenje obveznog cijepljenja za zdravstvene djelatnike od 1. ožujka. Takva odluka također se priprema za nastavnike te vojsku i policiju.

Belgija

Belgijski premijer Alexander De Croo izjavio je danas da razmišlja o uvođenju obveznog cijepljenja, ali da takva odluka mora biti donesena u parlamentu.

Finska

Finska vlada nije uvela obvezno cijepljenje, ali razmišlja o nametanju obveze cijepljenja zdravstvenim i djelatnicima socijalne skrbi.

Zbog porasta broja slučajeva uveli su nove restrikcije.

Od Božića pubovi moraju zatvoriti vrata u 22 sata, a od 28. prosinca u 18 sati, dok će se restorani zatvarati u 20 sati. Alkohol će se smjeti posluživati samo do 17 sati. Barovima i noćnim klubovima bit će dopušteno popuniti samo pola kapaciteta, a restoranima 75 posto.

Norveška

U Norveškoj ne razmišljaju o uvođenju obveze cijepljenja. Približno 88% odraslih osoba je već cijepljeno s dvije doze, a prije nekoliko tjedana je premijer Jonas Gahr Stoere izdao preporuku, no ne i obvezu Norvežanima da bi trebali nositi zaštitne maske u javnom prijevozu, shopping centrima i taksijima.

Španjolska

Zbog visokog postotka cijepljenih stanovnika, Španjolska ne razmišlja o uvođenju obveze cijepljenja. Približno 80% cjelokupne populacije u Španjolskoj je cijepljeno protiv covida-19, a 66% građana starijih od 70 godina primilo je booster dozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:44