BLAGO POPUŠTANJE

Austrija ukida nacionalni ‘lockdown‘, ali brojne pokrajine ostaju oprezne

Odluka vlade znači da se s jedinstvenih mjera na nacionalnoj razini prelazi na specifične za devet pokrajina

Beč

 Georg Hochmuth/APA/AFP)/Austria OUT

Austrija će dopustiti ponovno otvaranje brojnih aktivnosti, od trgovina i kazališta do restorana i frizerskih salona kada u nedjelju ukine 'lockdown', objavila je vlada u srijedu, no brojne savezne pokrajine su i dalje oprezne te će se otvarati postupno.

Odluka vlade znači da se s jedinstvenih mjera na nacionalnoj razini prelazi na specifične za devet pokrajina. Da bi stvar bila još više zbunjujuća, brzo otvaranje uključuje zapadne pokrajine Vorarlberg i Tirol koje imaju najveću, odnosno četvrtu najveću incidenciju covida-19 u zemlji.

"Neke pokrajine će djelovati postupno kako vrijeme bude prolazilo, a Gradišće, Vorarlberg i Tirol će odmah usvojiti nacionalnu odluku", rekao je guverner Tirola Guenther Platter na zajedničkoj konferenciji za novinare s kancelarom Karlom Nehammerom i ministrom zdravstva Wolfgangom Muecksteinom.

Vorarlberg i Tirol su alpske austrijske savezne pokrajine koje uvelike ovise o zimskom turizmu. Hoteli su diljem Austrije zbog 'lockdowna' bili zatvoreni, iako su skijaške staze ostale otvorene.

Austrija se zatvorila prije dva tjedna zbog rekordnog broja slučajeva zaraze koronavirusom. Infekcije su u međuvremenu pale, ali broj pacijenata na intenzivnoj skrbi i dalje raste.

Vlada je obećala da 'lockdown' neće trajati dulje od 20 dana, a to razdoblje istječe u nedjelju.

Gornja Austrija, koja je dugo bila najteže zahvaćena pandemijom i graniči s Njemačkom i Češkom, ostaje zatvorena do 17. prosinca.

Glavni grad Beč će dopustiti samo otvaranje kafića i restorana i to tjedan dana nakon ukidanja nacionalnog 'lockdowna', a sve trgovine i božićni sajmovi proradit će u ponedjeljak.

Austrijski mediji prenose da će slično postupiti još tri savezne pokrajine i u petak 17. prosinca otvoriti samo hotele i restorane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 06:36