ODLUKA

Austrija na korak do zabrane komemoracije na Bleiburgu: Stiglo mišljenje parlamentarnog odbora, na potezu je vlada

Pokrovitelj susreta, koji službeno organizira Počasni bleiburški vod, je Hrvatski sabor. Zabrana se ne bi, kako pišu tamošni mediji, odnosila na održavanje mise

Arhivska fotografija

 Ronald Gorsic/Cropix

Nakon što su prije dvije godine austrijske lokalne crkvene vlasti uskratile svoju dozvolu za održavanje mise u Bleiburgu, ali je ona, ipak, održana na privatnom posjedu, austrijska vlada ove godine, po svemu sudeći, provest će u djelo najavu definitivne zabrane političkog okupljanja.

To je odluka koja dugo sazrijeva u Austriji, a sada je potaknuta i rezolucijom Odbora za unutarnje poslove austrijskog parlamenta kojom se od ministra unutarnjih poslova službeno traži zabrana.

"Krajnje je vrijeme da Ministarstvo unutarnjih poslova udovolji zahtjevu za zabranu sukladno Zakonu o skupštini. Austrija ima posebno osjetljivu političku zadaću koju mora izvršiti zbog zajedničke odgovornosti za najmračnije poglavlje naše povijesti, tijekom zločina nacionalsocijalizma i treba se suprotstaviti svakoj naznaci fašizma", izjavio je guverner Koruške Peter Kaiser (SPÖ).

Prije dvije godine parlamentarne stranke ÖVP, SPÖ, Zeleni i Neos, usred javnih rasprava o političkoj (ne)prihvatljivosti održavanja skupa na Lojbaškom polju pored Bleiburga naručile su analizu stručnjaka da procijeni održivost ustavnosti takvog skupa. Sastavljena je Komisija koju su činili povjesničari, pravnici, predstavnici Katoličke crkve, Ministarstva unutarnjih poslova i vlasti savezne pokrajine Koruške u kojoj se skup održavao.

Komisija je sastavila izvještaj u kojemu je zaključila da političkog okupljanja više ne bi smjelo biti, prvenstveno zbog kršenja zakona o zabrani nacističkih i fašističkih skupova i simbola.

"Odavanje počasti jednom fašističkom režimu se mora zabraniti ako ni zbog čega drugog onda jer to tako nalaže Državni ugovor (Ustav)", prenijeli su prošle godine austrijski mediji sadržaj izvještaja.

Der Standard je objavio tekst pod naslovom "Fašistički skupovi u Bleiburgu moraju biti zabranjeni", podsjećajući da se radi o "okupljanju na kojem se odaje počast tisućama ubijenih ustaša, vojnika Nezavisne države Hrvatske, vazala Hitlerove Njemačke koji su u Austriji tražili utočište pred naletom partizana, ali koje su britanske snage vratile Jugosaviji, čije su ih snage pogubile na različitim lokacijama".

Pokrovitelj susreta, koji službeno organizira Počasni bleiburški vod, je Hrvatski sabor. Zabrana se ne bi, kako pišu tamošni mediji, odnosila na održavanje mise.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:13