ROPSTVO? MA KAKVI!

Australski premijer zgrozio veliki dio javnosti, spremaju se prosvjedi diljem zemlje

Pokret Black Lives Matter ponovno je preusmjerio pažnju u Australiji na zlostavljanje autohtonih Australaca
Scott Morrison (C)
 James Ross

Australski dužnosnici upozorili su pristaše pokreta Black Lives Matter da bi mogli biti uhićeni ako prekrše ograničenja okupljanja uvedena zbog covida-19, nakon izjave premijera Scotta Morrisona da u Australiji nije bilo ropstva.

Morrison je u četvrtak privukao oštre kritike nakon što je rekao da "nije bilo ropstva u Australiji", tijekom rasprave o prvim danima britanskog naseljavanja koje je opisao "prilično brutalnim".

Povjesničari, aboridžinski aktivisti i neki zastupnici bili su šokirani i zgroženi tim komentarom.

"Ropstvo autohtonih muškaraca, žena i djece je dokumentirano", rekla je Sharman Stone, bivša zastupnica, a sada profesorica na Sveučilištu Monash. Rekla je da su robovi išli u ribolov ili bili kućna radna snaga.

Pokret Black Lives Matter ponovno je preusmjerio pažnju u Australiji na zlostavljanje autohtonih Australaca, uključujući smrti Aboridžina u pritvorima.

Vlasti savezne države Viktorije potvrdile su u četvrtak da je među osam novooboljelih od covida-19 i jedan muškarac koji je sudjelovao na prosvjedu u Melbourneu tijekom vikenda.

Za petak je planirano još neodobrenih prosvjeda.


"Počet ćemo pisati kazne od 1.000 australskih dolara i upotrijebit ćemo svu svoju moć da se ljudi povuku", rekao je šef policije Novog Južnog Walesa Mick Fuller za 2GB Radio.

"Ako se ne povučete, privest ćemo vas."

Premijer Morrison odbacio je sve glasnije pozive za uklanjanjem kipova bijelih vođa, uključujući kip prvog premijera Edmunda Bartona koji se nalazi blizu groblja Aboridžina. Barton je odigrao ključnu ulogu u izradi nacionalnog ustava kojim su negirana prava Aboridžina.

Morrison kaže da su početni motivi prosvjednika bili "pošteni", ali smatra da je pritisak za uklanjanje kipova politički motiviran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:53