STROGI REŽIM

Australija prestaje s kontroverznom praksom zatvaranja tražitelja azila u Papui Novoj Gvineji

Prema strogoj imigracijskoj politici, tražitelji azila koji pokušavaju ući u zemlju brodom od 2013. šalju se na otok Manusu
Centar za azilante na otoku Manusu
 AFP

Australija će krajem prosinca prestati zatvarati tražitelje azila u Papui Novoj Gvineji (PNG), objavile su dvije zemlje u srijedu, dok Canberra zatvara jedan od dva udaljena pacifička centra za azilante koje su kritizirali Ujedinjeni narodi.

Prema australskoj strogoj imigracijskoj politici, tražitelji azila koji pokušavaju ući u zemlju brodom od 2013. godine šalju se u centre za azilante na otoku Manusu u PNG-u i otočnu državu Nauru u južnom Pacifiku.

"Ugovori australske vlade o regionalnoj obradi (zahtjeva azilanata) u PNG-u istječu 31. prosinca 2021. i neće biti obnovljeni", navodi se u zajedničkom priopćenju.

PNG je vršio pritisak na Australiju da zatvori centar.

Australija je na vrhuncu zatvorila oko tisuću ljudi na Manusu i sada ih je navodno ostalo još stotinjak koji čekaju preseljenje u treću zemlju ili im je odbijen zahtjev za azilom.

Australija je rekla da se oni koji će ostati mogu prebaciti na Nauru ili ostati u PNG-u gdje mogu zatražiti državljanstvo.

Australija i Nauru su ranije ove godine produljili sporazum o zadržavanju tražitelja azila na tom malom otoku.

Ujedinjeni narodi i humanitarne agencije kritizirali su uvjete na Manusu i Nauruu, izvještavajući o kršenjima ljudskih prava i pozivali su na zatvaranje centara za azilante.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:16