NEOČEKIVANI PREOKRET

Astronomi ustvrdili da će Muskova raketa udariti u Mjesec pa se ubrzo ispravili: ‘Čekajte, nije njegova!‘

No, gledajući unatrag, trebao sam primijetiti neke čudne stvari o uobičajenoj orbiti, napisao je astronom McDowell
 Eyepress Via Afp/Afp/Profimedia

Stručnjaci za astronomiju priznali su da su pogrešno protumačili zbivanja na noćnom nebu. Pokazalo se, naime, da je raketu, koja bi 4. ožujka trebala udariti u površinu Mjeseca, izgradila Kina, a ne SpaceX, kompanija Elona Muska.

Raketa 2014-065B iz misije Chang'e 5-T1, lansirana je 2014. godine kao dio programa kineske svemirske agencije za istraživanje Mjeseca. Tako sugerira astronom Bill Gray, koji je prvi priznao pogrešku protekloga vikenda.

- Ovaj slučaj samo dodatno pojačava problem s nedovoljno adekvatnim praćenjem objekata u dubokom svemiru, napisao je astronom Jonathan McDowell na Twitteru, koji se zalaže za bolju regulaciju svemirskog otpada.

- Svjetlost objekta bila je onakva kakvu bismo očekivali, a pojavio se u očekivano vrijeme i kretao se u razumnoj orbiti. No, gledajući unatrag, trebao sam primijetiti neke čudne stvari o uobičajenoj orbiti, napisao je.

Nasa je koncem siječnja najavila da će pokušati promatrati krater koji će nastati eksplozijom ovog objekta, zahvaljujući svojoj sondi koja kruži oko Mjeseca.

Ovaj događaj smatra se uzbudljivom prilikom za istraživanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:04