SIGNALI IZ KOZMOSA

ASTROFIZIČARI U ŠOKU NAKON MISTERIOZNOG OTKRIĆA U SVEMIRU Nitko nije u stanju objasniti poruke koje su iznenada počele stizati izvan naše galaksije

 Shutterstock

Iz mračne dubine svemira, galaksije udaljene pola milijarde svjetlosnih godina, daleko izvan Mliječnog puta, na Zemlju stižu misteriozni signali, za koje astronomi još ne mogu kazati što predstavljaju niti što znače.

Naime, astronomi su, uz pomoć teleskopa CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment), koji je smješten u dolini Okanagan u kanadskoj Britanskoj Kolumbiji, identificirali prvi pouzdani izvor brzih radiovalova tzv. FRB-a (Fast radio bursts). Radi se o signalima u trajanju od svega nekoliko milisekundi u jednom satu tijekom četiri dana.

Institut

Potom dolazi do prekida od nekih 12 dana, pa dolazi ponovno ciklus od četiri dana emitiranja, pa je tako ustanovljen ciklus od 16 dana. No, i u tom vrlo kratkom periodu emitiranja oslobađa se, tvrde, energija koja se može usporediti sa snagom stotina milijardi naših Sunca.

Astronome zbunjuje jer dolaze povremeno i bez neke šeme, a kada su se pojavila nagađanja da su to poruke ili signali koji dolaze od “izvanzemaljaca”, astronomi su odmah odbacili mogućnost da signali dolaze od “živih inteligentnih bića” iz dalekog svemira, jer dr. Leon Oostruum, iz nizozemskog astrološkog instituta kaže, kako je period od 16 dana neefikasan i nepouzdan za komunikaciju takve vrste, te da se kojim slučajem i radi o “izvanzemaljcima” koji nam žele nešto javiti ili priopćiti, oni bi vjerojatno emitirali signale brže, jer ovakva komunikacija je potpuno neefektivna, ustvrdio je nizozemski znanstvenik te razočarao mnogobrojne zagovornike pokreta “mi nismo sami”, koji pak sumnjaju da znanstvenici još uvijek nešto kriju.

No, astronomi su uspjeli označiti i locirati izvor signala na periferiji tzv. spiralne galaksije, i kako to ne znači da se radi o crnoj rupi, jer u tom slučaju “vjetrovi pratećeg objekta ili plimni poremećaji” iz crne rupe, kažu pak kanadski znanstvenici, mogu blokirati ili omesti FRB zračenja.

Bez objašnjenja

Znanstvenici kažu kako je otkriveno i gdje je izvor misterioznog signala koji izaziva razne sporove među astrofizičarima koji iznose razne teorije, ali bez, za sada, konkretnih i racionalnih objašnjenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:24