‘UMJESTO DA NAS HVALITE...‘

AstraZeneca sprema osvetu Europskoj uniji, profesor s Oxforda: ‘Sada je stvarno dosta!‘

John Bell, voditelj tima koji je razvio AstraZenecino cjepivo, upozorava da neopravdane kritike cjepiva nanose štetu moralu u tvrtki
 Handout

Britansko-švedska farmaceutska tvrtka AstraZeneca mogla bi podići cijene svog cjepiva protiv covida-19 i napustiti svoju odluku da od njega neće profitirati zbog napada koji na njezin račun stižu iz Europske unije, piše The Telegraph.

Kanadski imunolog i genetičar Sir John Bell, profesor medicine na Sveučilištu u Oxfordu i voditelj znanstvenog tima koji je razvio cjepivo protiv covida-19 Astrazeneca/Oxford, upozorava da neopravdane kritike cjepiva nanose štetu moralu u tvrtki.

Bell je rekao da se AstraZeneci nikada nije odala počast zbog odluke da neće profitirati od cjepiva te da bi opetovani napadi iz EU i od strane dužnosnika poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona tu odluku mogli dovesti u pitanje.

"Postoji trenutak u kojem bi AstraZeneca mogla reći, 'mora da se šalite, prestajemo (naplaćivati proizvodnu cijenu) jer nam nitko ne odaje počast zbog toga što radimo", rekao je Bell. "Pala je cijena naše dionice. Nije porasla. Proizvodimo više cjepiva od svih drugih. Ovo je sigurno i učinkovito cjepivo, ali nikoga nije briga."

Bell je rekao da su djelatnici AstraZenece sve frustriraniji, a istaknuo je da se drugi proizvođači cjepiva protiv covida-19 poput američkog Pfizera i njemačkog mu partnera BioNTecha.

"Nemam ja problema s time da ljudi zarađuju, no za sve postoji vrijeme i mjesto. Farmaceutska nam industrija govori da je super, da je spasila svijet. Jeste, da, ali ste putem zaradili ogromne količine novca", dodao je Bell.

Bellov medijski istup dolazi nakon što su djelatnici AstraZenece među sobom raspravljali o tome treba li tvrtka svoje cjepivo naplaćivati više. "AstraZeneca razvoj cjepiva od samog početka tretira kao odgovor na globalnu krizu javnog zdravstva i nastavljamo djelovati u tom duhu. Ustrajni smo u namjeri da što više zemalja ima pristup našem cjepivu te da tijekom pandemije ne profitiramo od njega. Time podržavamo širok i pravedan pristup istome diljem svijeta", rekao je glasnogovornik AstraZenece nakon Bellovog istupa.

Unatoč tome što za njezinim cjepivom vlada velika potražnja, tvrtka se obvezala da će ga za vrijeme trajanja pandemije prodavati po proizvodnoj cijeni.

Američka banka Morgan Stanley i švicarska banka Credit Suisse tvrde da bi farmaceutske tvrtke svake godine mogle zaraditi više od 10 milijardi dolara (64 milijarde kuna) ako bi razvijene zemlje cjepivo protiv covida-19 nudile svojim stanovnicima koji se cijepe protiv gripe. Unatoč tome što je cijena dionice AstraZenece u posljednjih šest mjeseci pala za 16 posto, jedan od njezinih većih dioničara rekao je da tvrtka čini ispravnu stvar kada cjepivo prodaje po proizvodnoj cijeni.

"Dobri su korporativni građani pa su napadi na njihov račun nepristojni. Dobili su pohvale zbog svega. Vjerojatno će na periferni način u konačnici zaraditi od cjepiva", rekao je taj dioničar. Isti je, međutim, rekao da će tvrtka izgubiti na kredibilitetu ako nastavi brljati po analizama podataka.

Povjerenje u AstraZenecu u Europi palo je nakon što je nekoliko zemalja zbog izvještaja o stvaranju krvnih ugrušaka prestalo koristiti njezino cjepivo. Europska agencija za lijekove (EMA) drži da je cjepivo sigurno za korištenje i to je svoje stajalište nedavno ponovila, što ponukalo Francusku, Njemačku i druge zemlje da ponovno počnu svoje stanovnike cijepiti AstraZenecinim cjepivom.

Tvrtka se, međutim, našla i na udaru kritika zbog broja doza AstraZenecinog cjepiva kojima raspolažu zemlje Unije. Političari iz brojnih zemalja trpe konstantne kritike zbog sporih akcija cijepljenja. The Telegraph piše da je manje od 13 posto stanovnika EU cijepljeno protiv covida-19. Usporedbe radi, gotovo 45 posto Britanaca dobilo je cjepivo.

Europski političari za tu razliku u procijepljenosti krive AstraZenecu te razmatraju uvođenje zabrana izvoza. Bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je službeni Bruxelles "previše pazi na troškovnik" i "previše oprezan" te da bi se trebao povući iz "rata oko cjepiva" s Velikom Britanijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2023 09:09