MORSKI KANARINAC

Arktički bijeli kit zalutao u Temzu, uprava londonske luke prati njegovo kretanje

 
 Profimedia

U engleskoj rijeci Temzi primjećen je kit, a stručnjaci iz društva za zaštitu kitova i dupina kazali su da je "očito veoma izgubljen i lako moguće u nevolji", prenosi BBC.

Dobrotvorna organizacija za spašavanje morskih životinja pozvala je građane da se previše ne približavaju i da kita promatraju s obale. Vjeruje se da zalutali kit pripada vrsti beluga, odnosno bijela pliskavica, i nije jasno čime bi se mogao prehraniti u rijeci Temzi. No, "snažno pliva", te se nadaju da će otplivati natrag u more. Prvi put je opažen kod Gravesenda na ušću Temze.

Uprava londonske luke prati kretanje kita. "Nadamo se, ako mu damo dovoljno prostora i pazimo na njega, da će pronaći put izlaska iz Temze u neki okoliš koji mu je prikladniji. Mi zasigurno ne želimo da ga ljudi pokušaju spašavati", rekla je Tanya Ferry iz londonske luke za BBC.

July 6, 2014 - Beluga, White whale (Delphinapterus leucas) Japan sea, Far East, Primorsky Krai, Russian Federation, Image: 256336170, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives
Rastu u duljinu od 3,9 metara do 6,1 metar, a dobili su nadimak "morski kanarinci" zbog raznovrsnih zvukova kojima se glasaju

Beluga kit opažen je u Velikoj Britaniji prije tri godine pored obale Northumberlanda i Sjeverne Irske, ali su ta opažanja "iznimno rijetka".

U rijeci Temzi 2006. godine zapeo je i uginuo 5-metarski kit vrste sjeverna kljunasta ulješura.

Beluga (lat. Delphinapterus leucas) je vrsta kitova iz porodice bijelih kitova. Žive u arktičkim i subarktičkim vodama Aljaske, Rusije, Kanade i Grenlanda. Rastu u duljinu od 3,9 metara do 6,1 metar, a dobili su nadimak "morski kanarinci" zbog raznovrsnih zvukova kojima se glasaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:37