WALL STREET JE POLUDIO

APPLE SKLOPIO MEGA POSAO U KINI Otvoren put distribuciji iPhonea za 760 milijuna korisnika

Zahvaljujući novom ugovoru koji će osigurati distribuciju njihovih uređaja u najvećoj mreži korisnika mobitela na svijetu, Apple može očekivati rast prihoda koji će se mjeriti u milijardama dolara
 Rita Qian / AFP

Apple je sklopio izvrstan posao: ugovorio je distribuciju iPhonea s najvećim kineskim mobilnim operaterom China Mobile što im je otvorilo put do 760 milijuna korisnika mobitela u Kini . Ova izvrsna vijest podigla je i cijenu dionice Applea i drugih kompanija tehnološkog sektora zahvaljujući čemu su američki burzovni indeksi danas dosegli nove rekordne vrijednosti.

Zahvaljujući novom ugovoru koji će osigurati distribuciju njihovih uređaja u najvećoj mreži korisnika mobitela na svijetu Apple može očekivati rast prihoda koji će se mjeriti u milijardama dolara. Kako se procjenjuje, Apple bi samo slijedeće godine mogao dobiti 17 milijuna novih korisnika iPhonea. Trenutačno je u Kini oko 45 milijuna korisnika iPhonea, no korištenje tog Appleovog uređaja do sada je bilo krajnje ograničeno: mogli su koristiti samo sporiju 2G mrežu jer jer iPhone nije kompatibilan s 3G mrežom koju je China Mobile sam razvio. Međutim, početkom prosinca dodijeljene su 4G mreže kineskim operaterima pa će korištenje iPhonea ubuduće biti bez poteškoća.

Dva najvažnija burzovna indeksa, S&P 500 i Dow Jones Industrial Average danas su porasli za oko pola posto, na 1828,51 odnosno 16.304,24 bodova, što je najveća do sada zabilježena vrijednost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 23:13