UVIJEK DRUGAČIJA

Antivakseri po gradu naganjali premijerku, skoro je došlo do sudara, a ona mrtva hladna: ‘Nisam bila zabrinuta‘

Na snimci se čuje kako prosvjednici viču ‘sram vas bilo‘ i ‘ne pristajemo‘, a netko je u autu nazvao Ardern nacistkinjom

Jacinda Ardern

 Rick Rycroft/AFP

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern još jednom je pokazala da je doista državnica novog kova koja stoički podnosi sve napade na svoje političke odluke.

Na društvenim medijima zadnjih dana kruži snimka s prošlotjednih antivakserskih prosvjeda kada se kombi u kojemu je bila Ardern našao u obruču ljutitih demonstranata.

Sve je snimala osoba unutar automobila, a na videozapisu se čuje 'eno Jacinde' i 'ovo je zabavno, mi smo usred potjere'. Automobil u kojemu je bila kamera je proganjao kombi premijerke, a u jednom trenutku netko je premijerku nazvao nacistkinjom i vikao razne psovke. Također se na snimci vidi kako prosvjednici viču 'sram vas bilo' i 'ne pristajemo'.

Dok je automobil pokušavao blokirati kombi, vladino vozilo bilo je prisiljeno popeti se na rubnik da izbjegne sudar, a zatim je nastavio dalje.

Kada su premijerku u utorak popodne pitali za komentar o incidentu, Ardern je izjavila da niti u jednom trenutku nije bila zabrinuta za vlastitu sigurnost.

- Bio je to samo još jedan dan. Nisam se brinula za sigurnost ljudi koji su bili sa mnom. Ovaj posao svakoga dana donosi nova i drugačija iskustva. Trenutačno u zemlji vlada intenzivnija atmosfera, neuobičajena za ovu zemlju. Također, vjerujem da će s vremenom proći, rekla je smireno.

Na Novom Zelandu bilježi se malen, ali značajan porast prijetnji političarima i javnim osobama zbog odgovora vlade na pandemiju koronavirusa. Prema policijskim podacima, prijetnje zastupnicima dosegnule su trogodišnji maksimum u jednom mjesecu prošle godine.

Prijetnje političarima koje su dovoljno ozbiljne da policija reagira relativno su rijetke. U prosjeku ih je bilo pet mjesečno krajem 2021. godine, a nekad se brojka penjala do 16.

Novozelandska policija izvijestila je da se radi o prijetnjama ozljeđivanjem i atentatom na političare, a jedna je osoba prijetila da će poslati bombu na parlament.

Ardern je u utorak rekla da je izlaganje ovakvim incidentima dio njezina posla.

- Ovo je samo refleksija činjenice da smo mi ti koji donosimo odluke. Ako se ljudima ne sviđaju odluke koje se donose, naravno da ćemo čuti povratnu informaciju o tome.

Ministar za covid Chris Hipkins rekao je za The Guardian u studenome da je jedan od njegovih izbornih ureda bio metom uzastopnih napada protivnika cijepljenja te da je morao pojačati sigurnosne mjere.

image

Jacinda Ardern

Mark Mitchell/AFP

- Uvijek sam mislio da je posebnost Novog Zelanda što su naši zastupnici toliko pristupačni, i ne bih volio da se to promijeni.

- Bilo bi žalosno da šačica galamdžija i agresivaca potkopa otvorenost naše demokracije, rekao je Hipkins

Ogromna većina Novozelanđana podržala je akciju cijepljenja. Približno 95% odraslih osoba je cijepljeno u toj zemlji.

Novozelandska premijerka Jacinda Arden otkazala je svoje vjenčanje nakon što je uvela nova epidemiološka ograničenja suočena sa širenjem omikron inačice covida-19 u zajednici.

Ta otočna država od nedjelje u ponoć uvela je nove mjere protiv širenja nove inačice omikron, što znači više nošenja maski i ograničavanje okupljanja na sto potpuno cijepljenih osoba u zatvorenim ugostiteljskim objektima poput barova i restorana i na događanjima kao što su vjenčanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:29