IZBORI U MAĐARSKOJ

Antisemitski desničari iz Jobbika idu u parlament

Desnom Fideszu smiješi se dvotrećinska većina u parlamentu i mogućnost da bezbrižno mijenja ustav

BUDIMPEŠTA - Milijuni mađarskih birača danas su glasovali na izborima i nakon osam godina “zaokrenuli” su Mađarsku udesno i okončati osmogodišnju vladavinu socijalista.

Naime, nakon ekonomske krize i bolnih rezanja troškova te povećanja poreza koje je socijalistička vlada bila prisiljena napraviti, ali su se mađarski birači ovaj put odlučiti za desni Fidesz, koji se tijekom svoje predizborne kampanje zauzimao za stvaranje novih radnih mjesta, smanjenje poreza i potpomaganje lokalnih obrta kako bi se posustalo mađarsko gospodarstvo ponovno postavilo na noge.

Prema preliminarnim rezultatima, Fidesz je u prvom krugu parlamentarnih izbora dobio 52,8 posto glasova, a vladajući socijalisti samo 19,3. A ultradesni Jobbik osvojio je velikih 16,7 posto glasova, što je tri puta više nego je ikada osvojila neka radikalna desna stranka u mađarskoj od početka 90-ih.Ultradesna stranka Jobbik poznata je po oštroj anisemitskoj i antiromskoj retorici. Svojedeobno je sud u Mađarskoj bio zabranio njeno paramilatarno krilo.

Pobjeda nad beznađem

Na svom se biračkom mjestu pojavio i Fideszov vođa i kandidat za premijera Viktor Orban.

- Najveći ulog na ovogodišnjim izborima je pobjeda nad beznađem. Tijekom proteklih godina Mađarska je postala država koja više nije vjerovala da može bolje od onoga što je pokazala - istaknuo je Orban, čijoj se stranci smiješi osvajanje dvotrećinske većine u parlamentu, što bi joj dalo mogućnost da mijenja i ustav. Inače Orbanov zamjenik je zatražio ostavku šefa Državnog izbornog povjerenstva zbog loše organbizacije izbora,

Zahtjevne reforme

Pred pobjednikom izbora velik je posao. Mađarska se bori s najvećom stopom nezaposlenosti od 1994. godine, a gospodarstvo se još oporavlja od kolapsa 2008, a izlzak iz krize nije na vidiku. Novi kabinet čeka i provedba reformi zdrastvenog i obrazovanog sustava te lokalnog vladina sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 07:00