PROBLEMI NOVE RELIGIJE

ANKETA SAD: FBI istražuje scijentološku crkvu zbog porobljavanja i trgovine ljudima

Kada emotivan, duhovni i psihološki pritisak ne rade, fizička sila je često bila način povratka odbjeglih članova scijentološke crkve, ističe jedan od bivših pripadnika
 scientology.org

Scijentološka crkva u Sjedinjenim Američkim Državama navodno se nalazi pod istragom FBI zbog sumnji u trgovanje ljudima, piše portal Current .

Dio istrage posvećen je misterioznom vođi kulta Davidu Miscavigeu, bliskom prijatelju holivudskog glumca Toma Cruisea koji je bio kum na njegovom vjenčanju, a koji je navodno 'neposlušne' scijentologe redovito 'disciplinira' batinama. Također, postoje sumnje o navodnom 'porobljavanju' članova scijentološkog reda 'Sea Org'.

Ove senzacionalne tvrdnje objavljene su u 28-stranom članku u časopisu The New Yorkeru koji donosi u poduži intervju s holivudskim scenaristom i bivšim scijentologom Paulom Haggisom, autorom 'Djevojke od milijun dolara' te 'Casono Royalea'.

Većina navoda u članku fokusirala se 'Zlatnu bazu', scijentološki centar u samom središtu kalifornijske pustinje gdje Miscavige ima ured. Tamo, ističe, vođe scijentologije bivaju poticani da insistiraju na agresivnoj pa čak i nasilnoj disciplini.

- Kalifornijski kazneni zakon navodi nekoliko indikacija da je netko žrtva trgovanja ljudima: znakovi traume ili umora, strah ili nemogućnost razgovora zbog cenzure drugih ili sigurnosnih mjera koje sprječavaju komunikaciju s drugim ljudima, rad na jednom mjestu bez slobode kretanja, dug prema nadređenima ili gubitak kontrole nad osobnim dokumentima. Upravo ti se elementi pojavljuju u svjedočenju brojnih bivših članova Sea Orga - stoji u članku.

Dodaje i kako je znao da FBI provodi istragu.

Isto tako, objašnjava kako kažnjavanje uključuje odlazak u 'Rupu', par stambenih prikolica u scijentološkoj bazi, gdje je između 80 i 100 ljudi 'osuđeno' na 'grupnu ispovijed cijeli dan i noć'.

Međutim, scijentološka crkva demantira postojanje takvog pritvora.

Drugi bivši scijentolog tvrdi kako je crkveni vođe razvile i poseban način vraćanja odbjeglih članova.

- Kada emotivan, duhovni i psihološki pritisak nisu upalili, fizička sila je često bila način povratka bjegunaca - priča bivši član crkve.

Članovi Sea Orga koji ne bi uspjeli u 'ispunjavanju svojih crkvenih odgovornosti' bili bi poslani na jednu od scijentoloških lokacija za rehabilitaciju, koje su opisane kao 'kazenički preodgojiteljski kampovi'. Oni su uključivali težak fizički ili 'duhovni' rad.

FBI-eva se istraga orijentirala i na Miscavigeov navodni život 'holivudske zvijezde'. Američki zakon zabranjuje vođama neprofitabilnih organizacija uživanje u 'neuobičajenim povlasticama ili kompenzacijama'.

Iako scijentološka crkva snažno prigovara na bilo kakve insinuacije da se 'crkvena sredstva ulažu u privatne beneficije Miscavigea', on je jedne godine za poklon dobio motocikl Vyrus 985 C3 4V vrijedan preko 360 tisuća kuna. Isti ima i glumac Tom Cruise.

Časopis The New Yorker Miscavigea prikazuje u negativnom svjetlu, a njegovu vladavinu opisuje kao 'diktatorsku'.

- Njegova riječ je posljednja i svoju volju nameće i najbližim suradnicima - zaključuje NY.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 10:20