MOLITVENI SUSRET

Angela Merkel se u Rimu oprostila s Papom, patrijarhom, velikim imamom i nadrabinom: ‘Vraćat ću se‘

Ujutro ju je u Vatikanu u audijenciju primio poglavar Katoličke crkve, a zatim se sastala i ručala s talijanskim premijerom
 Handout/VATICAN MEDIA/AFP

"Vraćat ću se i kad ne budem više kancelarica, to je sigurno", rekla je Angela Merkel danas u Rimu, na svome "oproštajnom" posjetu Svetoj Stolici i Italiji. Opetovala je svoje izraze ljubavi Italiji, u kojoj ljetuje redovito i dodala da "ne bi bila dovoljna tri života za upoznavanje svega lijepoga u Italiji".

image
Angela Merkel sa suprugom Joachimom Sauerom i papom Franom
Handout/VATICAN MEDIA/AFP

Nije to ipak bio meritum dolaska Merkel u Rim. Formalni povod bio je molitveni susret za mir podno Koloseja, u organizaciji Zajednice Svetog Egidija, naslovljen: "Narodi braća, buduća zemlja. Religije i kulture u dijalogu". Otvorio ga je, na tečnome talijanskome, carigradski ekumenski patrijarh Vartholomaíos, a riječ su uzeli, po redu, osnivač Zajednice Svetog Egidija Andrea Riccardi, zatim njegova bliska prijateljica Angela Merkel, pa Al-Azharov veliki imam Aḥmad al-Ṭayyib, pa moskovski nadrabin Pinchas Goldschmidt te nakon njih papa Frane.

image
Handout/VATICAN MEDIA/AFP

Papa je u svom govoru poželio manje oružja, a više hrane, više vakcina, a manje pušaka. I svakako više sućuti u globaliziranu svijetu koji od boli čini spektakl, ali za nj nema sućuti.

Čak ni u Italiji nije dobio velik publicitet taj dijaloški susret protiv mržnje, protiv zloporabe vjere za ratne i ine sukobe. A ipak su se na jednom mjestu i u zajedničku svrhu okupili najviši vođe pravoslavlja, katolištva i islama i istaknuti prvak židovstva te kancelarica prve države Evrope. Njihov apel za mir sablažnjava i nervira.

Angelu Merkel je ujutro u Vatikanu u audijenciju primio poglavar Katoličke crkve papa Frane, a zatim se sastala i ručala s talijanskim premijerom Mariom Draghijem, s kojim se dobro upoznala dok je on u Frankfurtu predsjedao Središnjom evropskom bankom.

image
Angela Merkel i Mario Draghi
Andrew Medichini/POOL/AFP

Angela Merkel je bila "zatočnica multilateralizma kad su se druge zemlje svrstavale protekcionistički i izolacionistički. Imala je hrabrosti braniti vrijednosti otvorene demokracije za kriza u Siriji i Ukrajini te je bila uzor mnogim djevojkama i mladim ženama da se zainteresiraju za politički život. Preobrazila je ulogu Njemačke u Evropi", nahvalio ju je Draghi.

A ona je podsjetila da je s Draghijem odmah uspostavila odnos povjerenja te da je kao predsjednik SEB "uvelike pridonio obrani eura, koji simbolizira jedinstvo, a treba učiniti sve što je moguće da ga se dodatno ojača. Ima još puno posla na tome", rekla je Merkel.

Njemački političar Thomas de Maizière ispripovijedao je da su različiti francuski predsjednici pokušali obratiti Merkel na francuska vina, počev od burgundca, ali njezinu vjernost je zadobio brunello di Montalcino, kao i jedan tipičan talijanski "prvi pjat": tjestenina s raguom, koju u Njemačkoj i srodnim zemljama zovu, iz nepoznatih razloga "špageti bolonjez", pa ih tako zove i fan Merkel.

image
Pietro Parolin i Angela Merkel
Handout/VATICAN MEDIA/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 21:26