NJEMAČKA KANCELARKA

ANGELA MERKEL O KRIZAMA S KOJIMA SE SUOČAVA BRUXELLES Azilanti su veći problem EU nego dugovi koje ima Grčka

Merkel navodi i da je krenula u razgovore sa šefom EK kako bi se formirala nova zajednička politika Unije
German Chancellor Angela Merkel holds a press conference at the end of the first working session at the EU headquarters in Brussels on March 20, 2014 on the first day of a two-day European Council summit. AFP PHOTO / JOHN THYS
 JOHN THYS / AFP

Iako je u Njemačku stiglo nekoliko stotina tisuća migranata od početka ove godine, zemlja nije preplavljena”, riječi su kojima je kancelarka Angela Merkel dosta jasno odgovorila brojnim političarima u svojoj zemlji koji su proteklih tjedana nanovo, plašeći javnost, otvorili pitanje dolaska izbjeglica. Ne treba jasno zaboraviti da je na valu protivljenja dolasku prije svega muslimanskih migranata nastao pokret Pegida koji ima sve nakane profilirati se u stranku - a u Dresdenu su na izborima za gradonačelnika osvojili respektabilnih 10 posto glasova.

Stav Steinmeiera

Osim toga, prošlog je tjedna čak i ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, član koalicijskih socijaldemokrata (SPD), izjavio kako je potrebno azilante s Balkana vraćati kući (nakon što su to tražili vodeći političari bavarske Kršćansko-socijalne unije, CSU, sestrinske stranke CDU-a kojem je na čelu Angela Merkel). Kancelarka Merkel se vratila s trotjednog godišnjeg odmora i dala intervju televiziji ZDF u kojem je jasno determinirala poziciju svoje vlade. Prema njezinim riječima, problem migranata je “ogroman izazov” za vlasti, ističući da dosadašnje metode nisu dostatne za suočavanje s tim problemom.

Čeka se Hollande

Potvrdila je da je u kontaktu s Jean-Claudeom Junckerom, predsjednikom Europske komisije, oko nužnosti da EU razvije zajedničku politiku prema azilu, a naglasila je da će tu temu otvoriti uskoro i u razgovoru s francuskim predsjednikom Françoiseom Hollandeom. “Pitanje azila moglo bi postati novi veliki europski projekt kroz koji ćemo vidjeti jesmo li uistinu sposobni poduzeti zajedničku akciju”, rekla je Angela Merkel, navodeći i kako je taj problem bitno veći od pitanja dugova Grčke. Dovoljno je samo pogledati na situaciju na Mediteranu, gdje ginu tisuće u nastojanju da se dokopaju Europe, stanje u Srbiji, odakle žele u Mađarsku bez obzira na zid u gradnji, ili u Calaisu. Kratkoročno, pak, njemački je prioritet udomiti migrante koji dolaze u zemlju, za što je u prvi mah dovoljno napraviti i šatorska ili kontejnerska naselja kako bi se do zime našlo neko bolje rješenje. Kad je, pak, riječ o azilantima s Balkana, kancelarka ima jasan plan: proširiti popis “sigurnih zemalja porijekla” na razini EU, čime bi se obeshrabrilo azilante s tog prostora, prije svega s Kosova, te iz Albanije i Srbije, da dolaze i u Njemačku.

Većina s Balkana

Ministarstvo unutarnjih poslova u Berlinu procjenjuje da će do kraja ove godine oko 600.000 ljudi tražiti azil, od čega je gotovo polovica s Balkana. Kancelarka je, osim toga, snažno osudila napade na prihvatišta za migrante, navodeći kako to “ne ide na čast našoj zemlji, za to nema opravdanja”.

Kad je, pak, riječ o novom paketu pomoći koji je dogovoren s Grčkom, njemačka kancelarka istaknula je kako nema govora o otpisu dugova, već se može samo razgovarati o kamatnim stopama i rokovima dospijeća. Merkel je uvjerena i da će se MMF uključiti u cijeli proces grčkog rješavanja duga i to najkasnije do listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 23:46