UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Analitičar: ‘SAD je Kremlju poslao jasnu poruku‘; Ukrajinci: ‘Otkrili smo rusku komoru za mučenje djece‘

Uživo pratimo ključne događaje 294. dana raza u Ukrajini
 Artur Widak/Anadolu Agency Via Afp

Ključni događaji:

- Kremlj prijeti SAD-u: ‘Ne šaljite Patriot Ukrajini‘

- Nove eksplozije u središtu Kijeva: ‘Oboreno je 13 iranskih dronova‘

- Ukrajina: Rusiju bi u siječnju ili veljači mogla pokrenuti veliku ofenzivu


Čelnik DPR-a: ‘Moramo osloboditi Černihiv i Odesu‘

Vršitelj dužnosti čelnika Narodne Republike Donjeck (DPR) Denis Pušilin poručio je kako ukrajinski gradovi Černihiv i Odesa "moraju biti oslobođeni".

Na snimci koju je podijelio novinar BBC-ja Francis Scarr, gospodin Pušilin govori o svojim ratnim planovima.

Kaže da će, kako bi se zajamčila sigurnost Narodne Republike Donjeck i njezinih stanovnika, ruske trupe morati "odbaciti neprijatelja na toliku udaljenost da ne budu u mogućnosti ugroziti stanovnike" njegove samoproglašene republike.

- Vjerojatno ne bi bilo ispravno ovdje govoriti o vremenskom okviru, ali ne bih odustao od tog cilja, rekao je o svojoj ideji.


‘U Hersonu smo otkrili rusku komoru za mučenje djece‘

Ukrajinske vlasti otkrile su navodnu "komoru za mučenje djece" u oslobođenom Hersonu, izvijestio je ukrajinski povjerenik za ljudska prava Dmitro Lubinec. Rekao je da je ta soba bila mjesto gdje su ruske snage navodno zatočile i mučile djecu tijekom okupacije grada.

Navodno nazvana "dječja ćelija", oni koji su bili u prostoriji bili su izloženi psihičkom zlostavljanju od strane ruskih trupa, tvrde mještani.

- Djeca su dobivala malo vode i gotovo nimalo hrane, rekao je Lubinec.

- Prvi put smo snimili mučenje djece. Mislio sam da se dno ne može probiti nakon Buče, Irpina... ali u Hersonu su doista dotaknuli dno, rekao je Lubinec.

Njegove tvrdnje strani mediji nisu uspjeli neovisno potvrditi.


Analitičar: ‘Washington je Kremlju poslao jasnu poruku‘

Sinoć su se pojavila izvješća kako Washington dovršava planove za slanje proturaketnog obrambenog sustava Patriot Ukrajini.

Michael Clarke, sigurnosni analitičar i bivši glavni direktor britanskog Kraljevskog instituta ujedinjenih službi, rekao je da je tim potezom Amerika signalizirala Rusiji da će prijeći još jednu granicu ako ju prijeđe i Kremlj.

- Čini se da Rusi sad jednom tjedno pokreću ili veliki napad diljem Ukrajine ili napad na Kijev. Sinoćnji napad na glavni ukrajinski grad bio je jedan od onih u kojem su koristili mnogo bespilotnih letjelica kako bi nanijeli što veću štetu, izjavio je Clarke.

- Sustav Patriot je vjerojatno najbolji na svijetu. Vrlo je velik i vrlo brz, kaže analitičar.

Stručnjak je rekao da raketni sustav može "gađati ciljeve na velikoj udaljenosti" i da je "idealan za obaranje balističkih projektila one vrste za koje se pretpostavlja da će Rusi dobiti od Iranaca".

- U stvarnosti, ovi sustavi bi mogli srušiti više-manje sve, ali je šteta koristiti ih na jeftinim dronovima. Poruka Amerikanaca je jasna - ako namjeravate nabavljati balističke projektile od Irana, dat ćemo Ukrajincima oružje kako bi ih oborili, zaključio je Clarke u analizi za Sky News.


Rusi pogodili zgradu regionalne uprave u Hersonu

Ruski projektil pogodio je zgradu regionalne uprave u novooslobođenom južnom gradu Hersonu.

Ukrajina je ponovno zauzela lučki grad od ruskih snaga 11. studenoga što je izazvalo dane slavlja na trgu od strane stanovnika grada.

Međutim, od napuštanja grada ruske snage granatiraju Herson sa suprotne strane rijeke Dnjipro.

Snimka koju je podijelila ukrajinska stručnjakinja za sigurnost Maria Avdeeva pokazuje oblake dima koji se dižu u zrak nakon gađanja zgrade.

‘Ovo je ista zgrada gdje su prije mjesec dana Ukrajinci sretno podigli našu zastavu. Nema nikakvu vojnu vrijednost. Čisti čin terora i osvete. Što samo pokazuje koliko je Rusija slaba‘, istaknula je.


EU isplatila 500 milijuna eura Ukrajini

Europska komisija isplatila je u srijedu još 500 milijuna eura Ukrajini, u sklopu više milijardi eura vrijednog paketa zajmova.

Tom isplatom, ukupan iznos zajmova koje je EU stavio na raspolaganje Ukrajini nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači iznosi 7,2 milijarde eura.

Zajmovi su namijenjeni pomoći ratom razorenoj Ukrajini u javnim troškovima poput isplate mirovina i rada bolnica.

Od veljače je EU pomogao Ukrajini financijskom, proračunskom i humanitarnom pomoći vrijednom 19,7 milijardi eura, objavila je Komisija.

U 2023. godini Europska unija planira poduprijeti Ukrajinu s 18 milijardi eura.


Ukrajinska služba pretresa crkve osumnjičene za veze s Moskvom

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) objavila je u srijedu da poduzima "kontraobavještajne mjere" u pravoslavnim vjerskim objektima koji su pod Ruskom crkvom.

Devetnaest samostana, katedrala i crkava koje pripadaju Pravoslavnoj crkvi pod Moskovskom patrijaršijom zabrinuto je ovim mjerama čiji je cilj, kako navodi SBU u priopćenju za javnost, "suprotstaviti se subverzivnim aktivnostima ruskih tajnih službi u našoj zemlji".

Ta vjerska središta nalaze se u regijama Transkarpatija, Černivci, Rivne, Volin, Lavov, Žitomir, Mikolaiv, Herson i Sumi, istaknuo je.

SBU je objasnio da na taj način želi "zaštititi stanovništvo od provokacija i terorističkih napada", kao i "spriječiti korištenje vjerskih zajednica kao središta ‘ruskog svijeta‘".

Koncept ‘ruskog svijeta‘ osmislila je Moskva kako bi pokušala opravdati rusku invaziju na Ukrajinu potrebom da se ta zemlja pripoji Rusiji kako bi se formirala rusofona i pravoslavna cjelina.

Agenti SBU-a vršili su pretrese s ciljem "identifikacije osoba koje bi mogle biti uključene u nezakonite radnje na štetu suvereniteta Ukrajine".


Nova razmjena zarobljenika između SAD-a i Rusije

U novoj razmjeni zarobljenika s Rusijom u srijedu oslobođena su 64 ukrajinska vojnika i američki državljanin, objavile su ukrajinske vlasti.

"Uspjeli smo osloboditi i državljanina SAD-a koji je pomagao našem narodu", objavio je na Telegramu predstojnik predsjedničkog ureda u Kijevu Andrij Jermak.

Američki državljanin Suedi Murekezi bio je pritvoren u Hersonu zbog "sudjelovanja na proukrajinskim skupovima".

Vojnici su se borili u Donjecku i Luhansku. Među njima su časnici i obični vojnici.

Vraćena su i tijela četvorice poginulih vojnika.

Po Kijevu, do sada je razmijenjeno više od 1400 ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Ruska strana objavila je da je među razmijenjenima pravoslavni svećenik i da su vraćena tijela dvojice pilota plaćeničke skupine Wagner koji su poginuli kod Bahmuta. Nije jasno je li riječ o istoj razmjeni.


Ruske snage pogodile zgradu ukrajinskih vlasti u Hersonu

Ruske snage raketama su gađale grad Herson koji su ukrajinske snage oslobodile prošlog mjeseca. Između ostalog, pogođena je i zgrada regionalnih vlasti u Hersonu, poručio je ukrajinski dužnosnik. Snimke eksplozije šire se i društvenim mrežama.


Kremlj SAD-u: ‘Ne šaljite Patriot Ukrajini‘

Američki sustav protuzračne obrane Patriot, koji Washington razmatra poslati Ukrajini, bio bi legitimna meta Rusije u napadima na tu zemlju, poručio je u srijedu Kremlj i rekao da nikakav prijedlog božićnog primirja nije primio. Više pročitajte OVDJE.


ISW: Nacionalisti osuđuju Putinov ratni PR

Postoji "sve veći rascjep" između "birokratske prakse" ruskog ministarstva obrane i stvarnosti s kojom se suočavaju ruski vojnici na terenu, izvijestio je američki thinktank Institut za proučavanje rata (ISW).

Dodaje se kako se ruski vojnici često tjeraju da poziraju u uniformama da bi se propagirao navodni profesionalizam. U izvješću stoji i kako jedan ruski ratni bloger tvrdi kako su "takve demonstracije ruske snage čisto teatralne i stvaraju lažni osjećaj koherentnosti u oružanim snagama, umjesto da se netko pozabavi suštinskim problemima s logistikom, komunikacijama i osnovnim osiguranjem jedinica".

Jedan drugi izvor naglasio nazvao je rusko ministarstvo obrane "ministarstvom kamuflaže i selfija".

No iza takvog narativa koji osuđuje ruski ratni PR, prema ISW-u, zapravo stoje nacionalisti, još suroviji od Putina.

"Takav diskurs omogućuje istaknutim glasovima u nacionalističkom informacijskom prostoru da se zalažu za značajne promjene dok podrivaju establišment Ministarstva obrane", zaključuje se.

EU nije uspio postići dogovor o ograničenju cijene plina

Ministri energetike Europske unije koji su se u utorak sastali u Bruxellesu, nisu uspjeli postići konačni dogovor o ograničenju cijena prirodnog plina na cijelom teritoriju unije, a novi izvanredni sastanak je sazvan za ponedjeljak, 19. prosinca.

Odgovarajući na opetovane zahtjeve nekih zemalja, Europska komisija u studenome je predložila ograničenje cijena kao novi odgovor EU-a na skokovit rast cijene plina izazvan ratom u Ukrajini.

S obzirom da su članice duboko podijeljene oko pojedinosti o predloženom ograničenju, sastanak u utorak nije iznjedrio konačnu odluku, ostavljajući ministre energetike EU-a da ponovno pokušaju postići dogovor 19. prosinca.

"Postigli smo napredak, ali još nismo gotovi. Danas se ne može odgovoriti na sva pitanja", rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck nakon sastanka koji je potrajao satima.

Članice, uključujući Njemačku, Austriju i Nizozemsku, strahuju da bi ograničenje cijena plina moglo preusmjeriti prijeko potrebne količine izvan Europe i poremetiti funkcioniranje energetskih tržišta.


Zelenski: Borimo se protiv Rusa i domaće korupcije

Predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je zadovoljstvo zbog raspuštanja suda u Kijevu i rekao da se Ukrajina može istodobno boriti protiv korupcije i ruske invazije.

"Ova priča je došla do kraja", rekao je Zelenskij u utorak kasno navečer istaknuvši da je potpisao zakon kojim se raspušta Okružni upravni sud u Kijevu.

Riječ je o instituciji koju su ukrajinske protukorupcijske vlasti usporedile sa zločinačkom organizacijom, a Sjedinjene Države su predsjedniku te ustanove nametnule sankcije 9. prosinca.

"Ali se nastavlja priča o reformama - nastavlja se čak i u vrijeme takvog rata", rekao je Zelenskij u svom noćnom video obraćanju.

Zelenskij je potpisao zakon istog dana kada ga je usvojio ukrajinski parlament.

Pavlo Vovk, predsjednik suda, napisao je u objavi na Facebooku da je odluka o ukidanju suda čisto politička, donesena na brzinu i zbog koje će "oni koji joj danas plješću uskoro zažaliti".

Američki State Department priopćio je da je Washington uveo sankcije Vovku "zbog traženja mita u zamjenu za upletanje u sudske i druge javne procese".

Slučaj korupcije protiv Vovka poslan je ukrajinskom visokom sudu za borbu protiv korupcije ovog ljeta, nakon što su slučajevi protiv njega godinama bili blokirani.

Ukrajinski nacionalni ured za borbu protiv korupcije (NABU) priopćio je da su 17. lipnja podignute optužnice protiv Vovka, dvojice njegovih zamjenika, četvorice sudaca i četiri druge osobe, uključujući čelnika državne pravosudne uprave.

Optuženi su "djelovali u okviru zločinačke organizacije" koju je vodio Vovk s ciljem preuzimanja državne vlasti putem kontrole nad pravosudnim tijelima i namjernog ometanja njihovog rada, naveo je NABU.

U istrazi je prikupljeno više od 16.000 sati prisluškivanja, rekao je NABU.

Europska unija u lipnju je dala svoj blagoslov Ukrajini i susjednoj Moldaviji da se pridruže bloku, što je početak procesa koji bi mogao potrajati mnogo godina i zahtijeva opsežne reforme za ispunjavanje standarda od pravosudne politike do financijskih usluga i sigurnosti hrane.


U napadu dronova na Kijev oštećeno pet zgrada, nema žrtava

Potvrđeno je da je u napadima ruskih bespilotnih letjelica na glavni grad Ukrajine oštećeno pet zgrada, javlja Sky News. Ljudskih žrtava nema. Napadi potvrđuju kako je Kijev ranjiv na ruske napade koji su dosad uništili infrastrukturu i naselja uglavnom na istoku i jugu Ukrajine. No ruski napadi na Kijev i regiju ovoga puta nisu oštetili energetska postrojenja, objavio je nacionalni operater elektroenergetske mreže Ukrenergo.

Šef kijevske gradske uprave Sergij Popko napisao je na Telegramu da su se napadi dogodili dva vala, a šrapneli presretnutih dronova oštetili su jednu upravnu zgradu, dok su četiri stambene zgrade pretrpjele manju štetu.


Zelenski: Srušili smo sve dronove

Ukrajina tvrdi da je oborila sve iranske bespilotne letjelice koje su Rusi u srijedu rano ujutro lansirali na grad Kijev i okolnu regiju, prenosi Guardian.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je video na Telegramu u kojem se zahvalio ukrajinskim snagama protuzračne obrane što su oborile 13 od 13 napadačkih dronova.

“Jutros su teroristi lansirali 13 Shahed dronova... Svih 13 su oborile naše snage protuzračne obrane. Bravo momci. Ja sam ponosan!" rekao je i dodao: "Nemojte ignorirati upozorenja o zračnom napadu."

Posljednjih tjedana Ukrajina je bila sve uspješnija u zaustavljanju ruskih zračnih napada na svoju energetsku infrastrukturu. Tijekom posljednjeg velikog napada 5. prosinca – koji je bio usmjeren na ciljeve diljem Ukrajine, kao i Kijeva – rekli su da je oborilo 60 od 70 raketa koje je ispalila Rusija.


Scholz: EU je ujedinjena u potpori Ukrajini

Europska unija je ujedinjena u potpori Ukrajini, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u srijedu ujutro, javlja Sky News.

Dodao je, očito misleći na Mađarsku, da pokušaji potkopavanja vrijednosti bloka blokiranjem mjera vanjske politike neće uspjeti.

"Svatko tko misli da može potkopati vrijednosti EU-a, na koje se obvezala svaka država članica, blokirajući njezinu vanjsku i sigurnosnu politiku, neće uspjeti u tom pokušaju", rekao je.


Ukrajinci: Raste broj oborenih dronova

Administracija u Kijevu ponovno je nadopunila izvješće o jutrošnjim napadima na Kijev te sada tvrde da se broj oborenih dronova popeo na 13, prenosi Guardian.

Sky News prenosi kako je gradska vojna uprava objavila da je uništeno ukupno 13 "neprijateljskih dronova". Kijev je pretrpio dva vala napada neprijateljskih dronova. Zahvaljujući učinkovitom djelovanju jedinica PZO-a i REB-a uništeno je 13 neprijateljskih bespilotnih letjelica", stoji u ažuriranju aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

Dodaje se da su u napadima oštećene jedna upravna zgrada i još četiri stambene zgrade u okrugu Ševčenkivski. "Ljudi nisu ozlijeđeni", zaključuje se u objavi.


Još jedan Shahed dron oboren u Kijevu, krhotine oštetile upravne zgrade

Gradska uprava Kijeva priopćila da je oborena još jedna bespilotna letjelica, čime se ukupan broj dronova Shahed oborenih u jutrošnjim napadima popeo na 11. U objavi na Telegramu, Gradska uprava je navela da je još uvijek na snazi zračna uzbuna.

Gradska administracija je također na Telegramu izvijestila da su dvije upravne zgrade oštećene krhotinama drona u središnjem okrugu Ševčenkivski.

Neovisni bjeloruski kanal Nexta objavio je videozapis snimljen u blizini mjesta gdje je nastala šteta, javlja The Guardian koji informaciju i autentičnost snimke nije mogao neovisno potvrditi.


Kličko: Deset dronova Shahed oboreno je u regiji Kijeva

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je na Telegramu da je deset dronova Shahed jutros oboreno u regiji Kijeva. Iran je isporučio bespilotne letjelice Rusiji, koja ih koristi za gađanje infrastrukture i civilnih ciljeva u Ukrajini.

Guverner Kijevske regije Oleksij Kuleba rekao je da Rusija nastavlja svoj "energetski teror" protiv Ukrajine, nakon što su ruski dronovi napali glavni grad. Rekao je da su većinu dronova u srijedu ujutro oborile snage ukrajinske protuzračne obrane, prenosi The Guardian.

Kuleba je upozorio da nije došao kraj uzbuni od zračne opasnosti i savjetovao građanima da poduzmu mjere opreza.

"Opasnost ostaje. Ostanite u skloništima", napisao je Kuleba na Telegramu. "Rusija nastavlja energetski teror zemlje, ali svakim danom smo sve jači".

Istovremeno, šef susjedne regije upozorava da bi moglo doći do drugog vala napada dronovima. Vitalij Bunečko, načelnik regije Žitomir koja je susjedna Kijevu, upozorio je na Telegramu da bi moglo doći do drugog vala napada dronovima nakon jutrošnjih napada na Kijev.

Bunečko je savjetovao građanima da ostanu u skloništima.


Zelenski zahvalio na paketima financijske pomoći

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je u utorak Europskoj uniji na paketu pomoći od 19 milijardi dolara, kao i na dodatnih milijardu dolara koje su obećali deseci zemalja tijekom donatorske konferencije u Francuskoj ranije istog dana.

"Svakog dana dobivamo novu snagu za Ukrajinu da prebrodi ovu zimu i zahvaljujem svima koji rade za to i koji pomažu našoj zemlji", rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju.

Financiranje će se usredotočiti na energetski sektor Ukrajine koji je meta ruskih udara, zajedno s drugom humanitarnom potporom.

Zelenski je također zahvalio drugim europskim zemljama koje su pružile dodatnu potporu izvan financiranja EU-a, posebno navodeći Španjolsku, Švicarsku i Češku.

Dodao je da su tijekom foruma, koji je u srijedu bio usredotočen na francuske poslovne odnose, ukrajinski dužnosnici predstavili francuskim poduzetnicima mogućnosti ulaganja u Ukrajinu tijekom i nakon rata.


Nove eksplozije u središtu Kijeva, aktivirana protuzračna obrana

Eksplozije u glavnom gradu Ukrajine Kijevu ponovno su se začule u ranim jutarnjim satima u srijedu. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su eksplozije pogodile središnju gradsku četvrt Ševčenkivski rano u srijedu, prenosi The Guardian.

"Hitne službe su poslane (na teren)", naveo je Kličko u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. "Detalji kasnije", dodao je.

Oleksij Kuleba, guverner kijevske regije, rekao je da su aktivirani sustavi protuzračne obrane.

Veleposlanica Velike Britanije rekla je da se "drži podalje od prozora i sluša eksplozije vani."

Dokumenti hitnih službi pokazuju da su glavni grad i regija oko njega bili pod upozorenjem sirene za zračnu opasnost oko 20 minuta prije eksplozija.


Ukrajina: Rusija bi mogla pokrenuti veliku ofenzivu u siječnju ili veljači

Ruske snage mogle bi biti sposobne pokrenuti "veliku ofenzivu" u Ukrajini do kraja siječnja ili veljače, unatoč uzastopnim porazima i vojnim problemima, rekao je u utorak ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Moskva se priprema pokrenuti veliku ofenzivu početkom 2023., dok trenutačno nastavlja napadati ukrajinsku energetsku infrastrukturu, rekao je Kuleba, kako prenosi The Guardian.

"Mislim da bi se ruska sposobnost za provođenje ofenzive, možda velike ofenzive, mogla obnoviti negdje do kraja siječnja, veljače. To je ono što oni pokušavaju učiniti. A mi, naravno, činimo sve da do toga ne dođe", rekao je Kuleba, obraćajući se novinarima iz skloništa u središtu Kijeva.

Rusija se "definitivno još uvijek nada da će uspjeti probiti naše linije i napredovati dublje u Ukrajinu", rekao je, ukazujući na "regrutaciju koju su najavili i obuku novih ročnika, te kretanje njihovog teškog naoružanja diljem zemlje".

Rekao je da se ciljevi ruskog predsjednika Vladimira Putina nisu promijenili otkako je naredio svojim trupama da napadnu Ukrajinu u veljači te je pozvao zapadne saveznike da ne slušaju "prazne izjave" Kremlja.

#Nitko se ne smije zavaravati. Rusija nije promijenila svoje ultimatume te i dalje želi osvojiti cijelu Ukrajinu. Ono što oni sada žele nije mir, već stanka u agresiji da bi je nastavili kasnije. Nećemo igrati ovu igru".


Zelenski traži pomoć u razminiranju Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u srijedu međunarodnu zajednicu da njegovoj zemlji pomogne u uklanjanju mina i drugih neeksplodiranih sredstava koji, rekao je, onečišćuju površinu veliku kao Kambodža ili Urugvaj.

"Po stanju na današnji dan, minama i drugim neeksplodiranim sredstvima zasijane su 174.000 četvornih metara ukrajinske zemlje", istaknuo je Zelenski u video obraćanju novozelandskom parlamentu.

"Nema istinskog mira dok svako dijete može poginuti od skrivene ruske protupješačke mine", upozorio je, pozivajući Novi Zeland, čija je vojska iskusna na tom polju, da predvodi napore u razminiranju i ublaži posljedice sukoba za okoliš.

Uz to, rekao je Zelenski, Crno i Azovsko more su onečišćeni plutajućim minama koje su stajale života "stotine tisuća živih bića, koja su uginula zbog sukoba". Optužio je Rusiju za "ekocid" u njegovoj zemlji.

"Čula sam vaš poziv na veću potporu, napose što se tiče dugoročnih posljedica rata, poglavito na "okoliš", uzvratila mu je novozelandska premijerka Jacinda Adern. "S vama smo kad tražite mir, ali bit ćemo s vama i u obnovi" zemlje, dodala je.

Novi Zeland je poslao stotine svojih vojnih instruktora u Europu radi obuke ukrajinskih vojnika i u srijedu je najavio dodatnu humanitarnu pomoć vrijednu 2 milijuna američkih dolara kako bi Ukrajini pomogao da prebrodi zimu.


SAD privodi kraju planove za slanje Patriota Ukrajini

SAD privodi kraju planove za slanje proturaketnog sustava Patriot Ukrajini, a konačnu odluku mogao bi donijeti do kraja tjedna, objavili su u utorak američki dužnosnici.

Ukrajina je od zapadnih partnera zatražila pomoć u protuzračnoj obrani, uključujući američki sustav Patriot radi zaštite od teškog ruskog bombardiranja uglavnom energetske infrastrukture.

Raketni sustav Patriot američkog proizvođača Raytheon Technology Corp služi za presretanje raketa.

Dvojica dužnosnika, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da bi odluka mogla uslijediti najranije u četvrtak, no još se čeka formalno odobrenje ministra obrane Lloyda Austina i predsjednika Joea Bidena.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je NATO da ne šalje Patriote Ukrajini i Moskva će to vjerojatno doživjeti kao eskalaciju.


Kremlj odgovorio na prijedlog Zelenskog

Ukrajina mora predati teritorije koje je anektirala Rusija prije bilo kakvih diplomatskih pregovora, poručio je u utorak Kremlj, reagirajući na prijedlog Vladimira Zelenskog da se održi "svjetski mirovni sastanak na vrhu".

"Ukrajinska strana mora prihvatiti činjenično stanje na terenu", rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov na dnevnoj tiskovnoj konferenciji.

"Te su činjenice da Ruska Federacija ima nove državljane nakon referenduma provedenih na tim teritorijima", dodao je, ocijenivši da je "nemoguć bilo kakav (diplomatski) napredak" sve dok Kijev "ne prihvati te činjenice".

Rusija je krajem rujna proglasila aneksiju četiriju ukrajinskih oblasti, nakon aneksije Krima 2014., ali ih ne kontrolira u cijelosti. Međunarodna zajednica ne priznaje rusku odluku o aneksiji ukrajinskog teritorija.

Ukrajina pak traži da Rusija povuče vojsku i vrati sva okupirana područja.

Peskov je ujedno rekao da "ne dolazi u obzir" da Rusija povuče svoje snage iz Ukrajine prije Božića, što je drugi zahtjev koji je Zelenskij iznio u ponedjeljak u govoru zemljama G7 na video konferenciji.

U ponedjeljak je ukrajinski predsjednik ponovno iznio svoj mirovni plan u deset točaka koji je predstavio javnosti sredinom studenog, a odnosi se na ponovnu uspostavu teritorijalne cjelovitosti, sudbinu zarobljenika i prehrambenu sigurnost.

Ruske snage se zadnjih mjeseci povlače pred ukrajinskom vojskom. Moskva je kao odgovor na to mobilizirala 300.000 pripadnika pričuvnog vojnog sastava kako bi učvrstila svoje položaje i uništava energetsku infrastrukturu zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:18