‘VELIKA POGREŠKA‘

Amsterdam odlazi u povijest, Europa će dobiti novu meku narkoturizma!

Dekriminalizacija kanabisa bi mogla biti u suprotnosti s najmanje dva ugovora EU-a koje je Njemačka potpisala

Luka u Hamburgu

 Odd Andersen/Afp

Njemačka riskira da se pretvori u meku narkoturizam poput Nizozemske ako nastavi s planom dekriminalizacije prodaje kanabisa, upozorili su konzervativci u toj zemlji, piše Telegraph.

Odrasle osobe starije od 21 godine uskoro će moći kupiti do 30 grama marihuane za osobne potrebe u posebno ovlaštenim trgovinama, prema planu koji je u srijedu najavio ministar zdravstva Karl Lauterbach.

‘Želimo dekriminalizirati kanabis kako bismo postigli veću zaštitu djece i bolju zaštitu zdravlja općenito‘, rekao je Lauterbach.

Istaknuo je da je poanta stvoriti ‘strogo regulirano tržište‘ koje će dilere droge ostaviti bez posla i dodao kako žele ‘kontrolirati cijelo tržište‘.

‘Opasan signal za cijelu Europu‘

Ali plan je odmah naišao na kritike.

Konzervativna vlada najveće pokrajine u zemlji, Bavarske, nazvala je to ‘opasnim signalom za cijelu Europu‘.

‘Savezna vlada mora osigurati da se ne stvore uvjeti za razvoj narkoturizma u Njemačkoj‘, rekao je Klaus Holetschek, ministar zdravstva CSU-a.

Korištenje marihuane nosi ‘značajne i ponekad nepovratne zdravstvene i socijalne rizike‘, dodao je.

Njemačka je rekla da ne želi ponoviti greške učinjene u Nizozemskoj, gdje su nejasni zakoni oko dekriminalizacije ostavili proizvodnju kanabisa u rukama kriminalaca.

Sav kanabis koji će se prodavati u Njemačkoj morat će se uzgajati u zemlji uz strogu dozvolu. No Njemačka će morati pričekati zeleno svjetlo iz Bruxellesa prije nego što zakon bude usvojen.

Zagovornici dekriminalizacije u Njemačkoj tvrde da se tinejdžerima na ulici prodaje opasno jak ‘skunk‘ koji je često poprskan štetnim kemikalijama.

Prema planu, potrošači će moći ili kupiti proizvod u trgovini ili uzgajati do tri biljke po odrasloj osobi kod kuće.

Plan ograničavanja razine THC-a ukinut

Početni planovi za ograničavanje razine psihoaktivnog agensa THC-a u proizvodima odbačeni su zbog poteškoća uključenih u kontrolu tih razina.

Prodaja će također biti oporezovana ne samo PDV-om, već i dodatnim ‘porezom na kanabis‘.

Istraživači s Instituta za ekonomiju tržišnog natjecanja u Düsseldorfu procijenili su ranije ove godine da bi prihodi ostvareni dekriminalizacijom mogli doseći više od četiri milijarde eura.

Dvije manje stranke u centrističkoj koaliciji Olafa Scholza, Zeleni i Slobodni demokrati (FDP), obje popularne među mlađim biračima, snažno zagovaraju liberalizaciju.

‘Čisto represivna politika u vezi droga je propala, zato želimo legalizirati konzumaciju kanabisa na odgovoran način‘, rekao je u srijedu ministar pravosuđa Marco Buschmann (FDP).

‘To znači bolju kvalitetu proizvoda, a time i zaštitu zdravlja, kao i olakšanje za naše policajce kako bi se mogli koncentrirati na važnije stvari‘, napisao je Buschmann na Twitteru.

Plan naišao na prepreke EU-a

Olaf Scholz je rekao da je u početku oklijevao podržati legalizaciju, ali se nakon toga uvjerio da je to dobra ideja.

Ipak, plan još uvijek mora savladati neke prepreke koje su navedene u zakonima EU-a.

Procjena pravnog tima Bundestaga u rujnu pokazala je da bi dekriminalizacija mogla biti u suprotnosti s najmanje dva ugovora EU-a koje je Njemačka potpisala.

Posebno će problematičan biti dogovor među članicama Schengena da niti jedna od njih ne legalizira prodaju narkotika koji bi se potom mogli prenositi preko granica.

Lauterbach je rekao da će sada pričekati procjene iz Bruxellesa o tome je li njegov plan održiv.

‘Ako zaključak Europske komisije bude da ovaj plan nije održiv, onda s njime nećemo ići dalje‘, priznao je Lauterbach.

No dodao je: ‘Ipak mislim da će se usuglašavanje zakona postići do 2024. godine.‘

Među europskim susjedima Njemačke, nekoliko se zemalja počelo baviti licenciranjem proizvodnje proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe.

U Češkoj, gdje vlasti već sada zatvaraju oči u slučajevima posjedovanja malih količina droge, vlada trenutno razmatra planove za dekriminalizaciju posjedovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:50