BROD AMADEA

Amerikanci zaplijenili megajahtu ruskog tajkuna vrijednu 325 milijuna eura: Žele je prodati i novac poslati Kijevu

Duga je kao nogometno igralište s helidromom na jednom kraju i 10-metarskim ‘infinity‘ bazenom na drugom

Superjahta Amadea

 Leon Lord/Afp

Megajahta Amadea može se smatrati najvrjednijim trofejem koji je prisvojio SAD usred sankcija i mjera kojima je ruskim oligarsima zaplijenjena imovina kao rezultat invazije na Ukrajinu.

Brod vrijedan 325 milijuna dolara proveo je većinu vremena ploveći između toplih luka Mediterana, a sada je pod kontrolom američkih vlasti u betonskom i prljavom pristaništu San Diega. BBC je dobio ekskluzivni pristup jahti te je objavio detalje o njenoj zapljeni.

Amadea je otprilike duga kao nogometno igralište s helidromom na jednom kraju i 10-metarskim ‘infinity‘ bazenom na drugom. Unutar jahte nalazi se teretana, kozmetički salon, kino i vinski podrum. Jahta sadrži luksuzne kabine za 16 gostiju i smještaj 36 članova posade.

image

Superjahta Amadea

Leon Lord/Afp

Jednostavno održavanje ovog masivnog broda skupa je stvar koja se procjenjuje na 25 milijuna funti. Ali vlasništvo nad jahtom i izvor bogatstva su sporni.

Prema podacima američkih istražitelja, jahta pripada ruskom milijarderu Sulejmanu Kerimovu. Kerimov, senator u ruskoj Dumi, odbacio je tu tvrdnju. Kerimov (56) jedan je od najbogatijih Rusa, a Forbes procjenjuje da on i njegova obitelj posjeduju 12,4 milijarde dolara. Njegova priča o bogatstvu dijeli poveznice s drugim ruskim oligarsima: obogatio se nakon raspada Sovjetskog Saveza kupujući velike udjele u ruskim kompanijama među kojima su bile one povezane sa zlatom i plinom. Sjedinjene Države sankcionirale su Kerimova 2018., a Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija sankcionirale su ga nakon invazije na Ukrajinu.

image

Superjahta Amadea

Leon Lord/Afp

Joe Biden je 1.ožujka izjavio kako će se pridružiti europskim saveznicima kako bi ‘‘pronašli i zaplijenili‘‘ jahte, luksuzne stanove i privatne zrakoplove oligarha. Tužitelj Andrew Adams postavljen je na čelo nove radne skupine pod nazivom KleptoCapture posvećene provođenju američkih sankcija. Adamsova jedinica kojoj su se pridružili agenti FBI-a i tajnih službi, ima za cilj pronaći visokorangirane mete i zaplijeniti njihovu imovinu. Adams je pratio kretanje Amadee kada god joj je transponder bio uključen – uzevši u obzir da se brod pokušao sakriti isključivanjem uređaja koji odašilje lokaciju radarom. Amadea je 12. ožujka plovila kroz Karibe, a kasnije je putovala kroz Panamski kanal. Nakon više od dva tjedna na moru jahta je stigla na Fidži. Jahta je trebala isploviti prema Filipinima u roku od 48 sati,no SAD je vjerovao da je njezino pravo odredište bio Vladivostok. Dok je jahta plovila Pacifikom istražitelji su pokušali pronaći pravog vlasnika jahte. To je izrazito iscrpan posao jer se vlasništvo superjahti krije iza lažnih tvrtki, sumnjivih bankovnih izvoda i korporativnih zapisa.

image

Superjahta Amadea

Leon Lord/Afp

Prema američkim sudskim dokumentima, istražitelji su otkrili dokaze prema kojima je Kerimov vlasnik broda od kolovoza 2021. - tri godine nakon što ga je Ministarstvo financija SAD-a po prvi put sankcioniralo. Dok je pristajala na Fidžiju, lokalne vlasti su pronašle zapise o financijskim transakcijama. Nekoliko sati kasnije FBI je podnio zahtjev američkom sucu za nalog za zapljenu broda zato što su povjerovali da je Kerimov pravi vlasnik.

Odvjetnik tvrtke putem koje je jahta formalno registrirana, intervenirao je tvrdeći da ona zapravo pripada drugom oligarhu Eduardu Khuadainatovu, bivšem izvršnom direktoru naftnog diva Rosnefta. On je sankcioniran u EU, ali nije sankcioniran u SAD-u. On je također imenovani vlasnik jahte vrijedne 700 milijuna dolara, povezane s Putinom, a koju su zamrznule talijanske vlasti. Nekoliko superjahti povezanih s oligarsima zadržano je u EU-u i jedna u Ujedinjenom Kraljevstvu, no brodovi su zamrznuti, umjesto da su zaplijenjeni. Zapljena znači potpuno oduzimanje dok zamrzivanje znači da će se imovina vratiti vlasniku.

image

Superjahta Amadea

Leon Lord/Afp

Agenti su pregledom jahte naišli na luksuzni interijer s pozlaćenim namještajem i skupim umjetninama. Radna skupina i dalje procjenjuje vrijednost i autentičnost luksuznih predmeta. Nakon dva mjeseca, vrhovni sud Fidžija dopustio je SAD-u da zaplijeni jahtu što je postao međunarodni spektakl. Jahta je 27. lipnja uplovila u San Diego i sada plijeni pažnju lokalaca. Prema tužitelju Adamsu, SAD-u je krajnji cilj prodati brod te osigurati sredstva za Ukrajinu. No prvo skupina mora uvjeriti sud tko je pravi vlasnik broda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:51