BRUTALNA OSVETA

Amerikanci ubili šefa Kataib Hezbollaha dok se vozio autom po gradu: ‘Doletjela mu je Ninja bomba!‘

Dok se Pentagon hvali projektilom R9X koji sprečava civilne žrtve, Iračani ih optužuju da su ubili još najmanje dvoje ljudi

Hellfire R9X i al-Zawahiri

Američke snage prošlog su tjedna ubile vođu Kataib Hezbollaha u središtu Bagdada koristeći specijalni projektil sa šest oštrica, objavio je Pentagon. Svrha rakete R9X je precizno gađanje i minimiziranje civilnih žrtava. R9X, odnosno modificirani projektil Hellfire, vojnici nazivaju "leteći Ginsu", jer podsjećaju na noževe koji su se prodavali na TV reklamama 1970-ih.

Modificiranim projektilom Hellfire ubijen je Abu Baqr al-Saadi, vođe Kataib Hezbollaha u Siriji, dok se vozio u automobilu kroz Bagdad. Oštrice ubijaju ciljanu osobu, dok odsutnost eksplozivne bojeve glave izbjegava nenamjerne žrtve. Napad na al-Saadija dio je odmazde prema oružanoj skupini koju podržava Iran, a koju Amerikanci terete da su odgovorni na napade na američke trupe u Iraku, Siriji i Jordanu, gdje su 28. siječnja ubijena tri američka vojnika.

Projektil R9X osmislili su Pentagon i CIA za ubijanje terorističkih vođa, piše Washington Post. "Korišten je djelomično zbog zabrinutosti da bi ubijanje nedužnih prolaznika moglo rasplamsati ionako napetu političku situaciju u Iraku, gdje se nalazi oko 2500 američkih vojnika", prenosi Post izjavu dužnosnika.

Ginsu, koja se ponekad naziva i Ninja bomba, dizajnirana je da probije oklope i od više od 100 kilograma metala, probijajući se kroz oplate automobila i zgrada. Umjesto da eksplodira, u trenutku udarca iz projektila oslobađaju se oštrice koje gađaju metu. Ne zna se koliko je puta Pentagon upotrijebio to oružje, navodi Post.

SAD je upotrijebio takvo oružje u ciljanom atentatu na vođu Al Qaide Aymana al-Zawahirija u srpnju 2022. i u napadu na Islamsku državu u Afganistanu kao odgovor na napad u Kabulu u kolovozu 2021., u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika u blizini zračne luke.

U siječnju 2019. Pentagon ga je upotrijebio da ubije Jamala al-Badawija, optuženog za pomoć u planiranju bombaškog napada na nosač zrakoplova USS Cole 2000. u luci u Jemenu, u kojem je poginulo 17 američkih mornara. A u veljači 2017. CIA je upotrijebila oružje u atentatu na Ahmada Hasana Abu Khayr al-Masrija, egipatskog državljanina koji je služio kao drugi zapovjednik Al Qaide, u Idlibu u Siriji.

Iračke vlasti ljute su na Amerikance zbog novog napada. Irački premijer Mohammed al-Sudani rekao je u četvrtak da bi napad mogao natjerati Bagdad da prekine vojnu misiju SAD-a u njihovoj zemlji. Iako Amerikanci tvrde da su ubili samo al-Saadija, iračke vlasti kažu da je u napadu ubijeno još najmanje dvoje ljudi.

Iračani sve više pritišću premijera da ubrza odlazak američkih snaga nakon mjeseci eskalacije sukoba između SAD-a i skupina koje podupire Iran. Od napada Hamasa na Izrael 7. listopada, izvedeno je najmanje 170 napada na američke trupe u Iraku, Siriji i Jordanu, piše Post.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:03