BEZVRIJEDNI PLIJEN?

Amerikanci u Kabulu ostavili hrpu vojnih vozila i letjelica, tvrde da ih talibani neće moći koristiti

Neki sustavi, poput vatrogasnih vozila i prednjih utovarivača, ostavljeni su u funkciji kako bi zračna luka mogla pokrenuti rad
Afganistanski borac na oklopnom Humvee vozilu
 Ahmad Sahel Arman/AFP

Nakon povlačenja iz Kabula, američke su snage "demilitarizirale" ili učinile beskorisnom vojnu opremu koju su ostavile u Afganistanu, poručili su iz Pentagona.

"Posljednji američki vojni zrakoplovi s posadom napustili su međunarodnu zračnu luku Hamid Karzai u Kabulu, okončavši gotovo dva desetljeća rata u Afganistanu", rekao je u ponedjeljak poslijepodne general Kenneth F. McKenzie, zapovjednik Središnjeg zapovjedništva SAD -a.

image
Afganistanske snage sigurnosti patroliraju vozilom Humvee
Ahmad Sahel Arman/AFP

Upitan o vojnoj opremi koja je ostavljena na aerodromu, McKenzie je rekao da je dio iznesen iz Afganistana. Drugi su sustavi, rekao je, "demilitarizirani", što znači da su ih američke snage namjerno onesposobile kako bi spriječile njihovu daljnju upotrebu, pojasnio je CENTCOM za Insider.

image
Vojni avioni u zračnoj luci u Kabulu
Wakil Kohsar/AFP

Proturaketni, topnički i minobacački sustavi (C-RAM), koji su korišteni za obranu od mogućih raketnih napada na aerodrom, bili su u funkciji gotovo do posljednjih trenutaka evakuacije iz Kabula, a zatim su demilitarizirani.

"Demilitarizirali smo te sustave tako da se više nikada neće koristiti", rekao je McKenzie. "Smatrali smo da je važnije zaštititi naše snage nego vratiti te sustave."

image
Talibanski borci čuvaju stražu u blizini zrakoplova afganistanskih zračnih snaga na aerodromu u Kabulu
Wakil Kohsar/AFP

General je dalje objasnio da je američka vojska u Afganistanu ostavila 70 MRAP vozila (to su oklopna vozila otporna na mine i zaštićena od zasjeda) "koja više nitko neće koristiti", 27 Humveeja "koji se više nikada neće voziti" i 73 letjelice koji "više nikada neće letjeti". Valja napomenuti da mnoge letjelice ionako više nisu bile sposobne za izvršavanje misija.

McKenzie je dodao da su neki sustavi, poput vatrogasnih vozila i prednjih utovarivača, ipak ostavljeni ispravni kako bi zračna luka u Kabulu mogla čim prije profunkcionirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:33