FENOMEN ChatGPT-A

Amerikanci su mizerno plaćali Kenijce da iščitavaju gnjusan sadržaj na internetu, a onda je nastao ovaj moćni alat

Bili su plaćeni od 1,32 do 2 dolara po satu, piše Time, ovisno o radnom stažu i učinku

Ilustracija

 Rokas Tenys/Alamy/Alamy/Profimedia/Rokas Tenys/alamy/alamy/profimedia

ChatGPT proglašen je jednom od najdojmljivijih tehnoloških inovacija 2022. Pušten u rad u studenome, izazvao je burne reakcije tisuća korisnika širom svijeta, pa i u Hrvatskoj. Moćni alat umjetne inteligencije (AI) može, na vaš zahtjev, napisati priču u stilu Miroslava Krleže ili filozofsku raspravu o smislu života. Američki magazin Time objavljuje kako se iza tehnološkog i poslovnog čuda krije izrabljivanje radnika iz Kenije, koji su radili na prilagodbama programa za manje od dva eura po satu.

Kompanija koja stoji iza ChatGPT-a, OpenAI, sada pregovara s investitorima oko ulaganja 29 milijardi dolara, a samo je Microsoft zainteresiran za ulaganje od deset milijardi dolara. Time bi OpenAI, tvrtka osnovana u San Franciscu 2015., postala jedna od najvrijednijih svjetskih kompanija koje razvijaju umjetnu inteligenciju.

Već je prethodnik ChatGPT-a, program GPT-3, pokazivao impresivnu sposobnost sklapanja rečenica. No problem je bio što je aplikacija često izbacivala seksističke i rasističke rečenice. To je zato što je umjetna inteligencija razvijena na osnovu stotina milijardi riječi preuzetih s interneta, piše Time. Internetsko obilje pomoglo je razvoju impresivnih lingvističkih sposobnosti GPT-3, ali je također bilo razlog zašto je aplikacija u tom obliku bila komercijalno neupotrebljiva, jer je razvijena na osnovu dijelova interneta punih nasilja, toksičnosti i pristranosti. Postavilo se pitanje kako očistiti te podatke.

Tek izgradnjom dodatnog sigurnosnog mehanizma pokretanog umjetnom inteligencijom, OpenAI bi mogao stvoriti aplikaciju prikladnu za svakodnevnu upotrebu. Pa su se ugledali na Facebook, koji je već pokazao da je moguće razviti umjetnu inteligenciju koja može otkriti govor mržnje i ukloniti ga. Formula se činila jednostavna: napunite AI označenim primjerima nasilja, govora mržnje i seksualnog zlostavljanja, kako bi aplikacija mogla otkrivati takve oblike verbalnog nasilja i izbjegavati ih.

Radi toga je OpenAI angažirao kompaniju u Keniji, otkriva Time, odnosno tvrtku Sama sa sjedištem u San Franciscu koja zapošljava radnike u Keniji, Ugandi i Indiji, koji rade za klijente iz Silicijske doline kao što su Google, Meta i Microsoft. Od studenoga 2021., OpenAI poslao je u Keniju desetke tisuća isječaka tekstova s najgnjusnijim sadržajem interneta: od opisa seksualnog zlostavljanja djece, bestijalnosti, mučenja, samoozljeđivanja i incesta, do opisa ubojstava i samoubojstava.

Sama je zapošljavala četrdesetak radnika u Keniji koji su za mizernu plaću morali iščitavati te gnjusne opise i označavati ih kako bi bili prepoznatljivi umjetnoj inteligenciji. Bili su plaćeni od 1,32 do 2 dolara po satu, piše Time, ovisno o radnom stažu i učinku.

image
Jonathan Raa/Zuma Press/Profimedia/Jonathan Raa/zuma Press/profimedia

Plaćali su ih oko 200 eura mjesečno. Većina radnika je za taj naporan i mučan posao primala osnovnu plaću od 21.000 kenijskih šilinga (170 dolara) mjesečno, plus 70 dolara kao dodatak zbog prirode posla, a dobivali su i stimulaciju za preciznost i brzinu rada. Zarađivali su neto od 1,32 dolara po satu pa do 1,44 dolara uz sve stimulacije, dok su kontrolori mogli zaraditi i do dva dolara po satu. U ovom su slučaju Kenijci bili bolje plaćeni nego kad su radili za Facebook: Time je 14. veljače objavio tekst o afričkim čistačima sadržaja za Facebook, u kojem je detaljno opisano kako je kompanija Sama zaposlila moderatore sadržaja za Facebook koji su samo za 1,5 dolara na sat morali gledati i čistiti slike pogubljenja ili silovanja djece.

Jedan od kenijskih radnika angažiranih na razvoju umjetne inteligencije za OpenAI rekao je za Time da mu je ostala trauma nakon što je morao čitati o muškarcu koji se seksao sa psom u prisutnosti malog djeteta. To je bilo pravo mučenje, kaže, kad čitaš takve tekstove cijeli tjedan, do petka si već jako uznemiren.

OpenAI je s tvrtkom Sami krajem 2021. potpisao tri ugovora u ukupnoj vrijednosti od oko 200.000 dolara, za označavanje tekstualnih opisa seksualnog zlostavljanja, govora mržnje i nasilja. Četrdesetak radnika bilo je podijeljeno u tri tima. Troje zaposlenih reklo je novinarima Timea da se od njih očekivalo da pročitaju i označe između 150 i 250 odlomaka teksta po devetosatnoj smjeni. Odlomak može biti velik od 100 riječi do više od 1000. Svi kažu da se osjećaju da su psihički stradali zbog toga posla. Kompanija tvrdi da im je osigurala psihološku pomoć, no radnici tvrde da su ti sastanci bili beskorisni i rijetki zbog velikog pritiska da budu produktivniji na poslu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:00