‘VARAJU NAS‘

Amerikanci spremaju težak udarac Kini, drastično će poremetiti tržište: ‘Prijetnja su nacionalnoj sigurnosti‘

Kina je trenutno najveći svjetski proizvođač automobila i natječe se s Japanom da bude najveći izvoznik vozila
 Str/Afp

Predsjednik Senatskog odbora za bankarstvo, Sherrod Brown, pozvao je Joea Bidena da zabrani uvoz električnih automobila kineske proizvodnje u SAD. Napisao je da su ‘kineska električna vozila egzistencijalna prijetnja američkoj automobilskoj industriji‘, piše BBC.

Njegovi su komentari dosad najoštriji po tom pitanju, dok drugi, istovremeno, pozivaju na visoke carine kako bi se kineska električna vozila držala izvan zemlje.

U veljači je Bijela kuća rekla da SAD otvara istragu o tome predstavljaju li kineski automobili rizik za nacionalnu sigurnost.

- Ne možemo dopustiti Kini da svoje varanje koje podupire njihova vlada unese u američku automobilsku industriju, rekao je senator Brown u videu objavljenom na platformi X.

Senator Brown, demokrat iz države Ohio, u kojoj se proizvode automobili, nastoji osvojiti četvrti mandat na izborima u studenom.

BBC je Bijeloj kući poslao upit za komentar o spomenutoj temi, ali odgovor, za sada, nisu dobili.

‘Preplavit će tržište‘

U veljači je predsjednik Biden rekao da bi Kina ‘mogla preplaviti američko tržište svojim vozilima, predstavljajući rizike za nacionalnu sigurnost‘ i da ‘neće dopustiti da se to dogodi dok je on predsjednik‘.

Washington bi mogao nametnuti ograničenja zbog zabrinutosti da bi tehnologija u automobilima kineske proizvodnje mogla ‘prikupiti velike količine osjetljivih podataka o njihovim vozačima i putnicima‘, rekla je Bijela kuća.

Upozoreno je da automobili koji su povezani na internet ‘redovito koriste svoje kamere i senzore za snimanje detaljnih informacija o američkoj infrastrukturi, izravno komuniciraju s kritičnom infrastrukturom, i mogu se daljinski upravljati ili onesposobiti‘.

Kina je trenutno najveći svjetski proizvođač automobila i natječe se s Japanom da bude najveći izvoznik vozila.

Ovog tjedna, dok je bila na putu u Kini, američka ministrica financija Janet Yellen upozorila je Peking da Washington neće dopustiti ponavljanje ‘kineskog šoka‘ iz ranih 2000-tih, kada je kineski uvoz preplavio Ameriku.

Kao odgovor, zamjenik kineskog ministra financija, Liao Min, izrazio je ‘ozbiljnu zabrinutost‘ zbog ograničenja koja je SAD uveo na trgovinu i ulaganja.

Imaju prednost

Liao je rekao da Kina ima prednost nad ostalima zahvaljujući ‘velikom tržištu, kompletnom industrijskom sustavu i obilnim ljudskim resursima‘.

Također u četvrtak, najveći američki zračni prijevoznici zatražili su od Bidenove administracije da obustavi odobravanje novih letova između SAD-a i Kine.

U pismu državnom tajniku Antonyju Blinkenu i tajniku Odjela za promet Peteu Buttigiegu rekli su da kineska ‘štetna politika protiv tržišnog natjecanja‘ američke prijevoznike stavlja u nepovoljniji položaj.

- Ako se dopusti da se rast kineskog zrakoplovnog tržišta nekontrolirano nastavi, bez brige za jednakost pristupa tržištu, letovi će se i dalje prepuštati kineskim prijevoznicima na štetu američkih radnika i poduzeća, tvrde.

Dvije najveće svjetske ekonomije u trgovinskom su ratu od 2018. kada je tadašnja Trumpova administracija uvela carine na više od 360 milijardi dolara (287 milijardi funti) kineske robe.

Peking je uzvratio carinama na američke proizvode vrijedne više od 110 milijardi dolara.

Predsjednik Biden uglavnom je zadržao te carine.

Prošle godine vrijednost robe koju su SAD kupile od Kine pala je za nešto više od 20% na 427 milijardi dolara. U isto vrijeme, američki izvoz u Kinu pao je za 4% na nešto ispod 148 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:21