IZRAVNI ODGOVOR

Amerikanci servirali osvetu na zapade u Iraku: Gađali ciljeve koje koriste militantne skupine povezane s Iranom

Recipročni udari bili su usmjereni prema skupini Kataib Hezbollah, rekao je Lloyd Austin.

Lloyd Austin

 Handout/Afp

Sjedinjene Američke Države gađale su tri objekta u Iraku, koje, kako tvrde, koristi militantna skupina Kataib Hezbollah povezana s Iranom, piše BBC.

- Recipročni udari bili su usmjereni prema skupini Kataib Hezbollah i drugim skupinama povezanima s Iranom, rekao je ministar obrane Lloyd Austin.

Poručio je da su precizni napadi bili "izravni odgovor" na napade protiv ciljeva SAD-a i koalicijskih saveznika u Iraku i Siriji.

Nekoliko pripadnika američke vojske ozlijeđeno je prošlog tjedna u raketnom napadu na zračnu bazu u zapadnom Iraku.

Neki su zadobili "traumatske ozljeda mozga".

Središnje zapovjedništvo američke vojske (CentCom) priopćilo je u to vrijeme da je milicija koju podupire Iran balističkim projektilima i raketama gađala zračnu bazu Al Asad, u kojoj se nalaze američke trupe, .

Skipina koja sebe naziva Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za taj napad.

Prema institutu za politiku Bliskog istoka sa sjedištem u SAD-u, skupina se pojavila krajem 2023. i sastoji se od nekoliko oružanih skupina povezanih s Iranom koje djeluju u Iraku. Posljednjih tjedana preuzela je odgovornost za druge napade na američke snage.

Lloyd Austin je pohvalio "profesionalizam" američkog vojnog osoblja u planiranju i provođenju najnovijih napada u Iraku kao dio napora "da se dodatno razbije i degradira ISIS Islamska država)".

Austin je naglasio da on i američki predsjednik Joe Biden "neće oklijevati da poduzmu potrebne korake" kako bi obranili američke interese.

"Ne težimo eskalaciji sukoba u regiji. Potpuno smo spremni poduzeti daljnje mjere kako bismo zaštitili naše ljude i naše objekte. Pozivamo te skupine i njihove sponzore iz Irana da odmah prekinu te napade", rekao je.

CentCom je rekao da su napadi izvedeni u 00:15 po lokalnom vremenu (21:15 GMT utorak) kao odgovor na napad - među ostalim - na zračnu bazu Al Asad u zapadnom Iraku 20. siječnja.

"Ti su udari bili usmjereni na sjedište [Kataib Hezbollaha], skladišta i lokacije za obuku", rekao je CentCom.

Američka vojska nije dala pojedinosti o tome gdje su objekti militantne skupine locirani u Iraku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 20:59