A-10 THUNDERBOLT

AMERIKANCI ŠALJU POJAČANJA U IRAK Eskadrila 'bradavičastih svinja' sudjelovat će u borbi protiv IS-a

 Wikipedia / Wikipedia

WASHINGTON A-10 Thunderbolt, poznatiji kao Warthog (bradavičasta svinja) nije lijep zrakoplov, ali je nezamjenjiv kad treba obaviti prljav posao čišćenja neprijateljskih utvrđenih položaja ili uništavanja motoriziranih kolona. Zbog toga ne čudi što je eskadrila ovih zrakoplova prošli tjedan stigla u Irak.

Vijest o dolasku eskadrile Warthoga iz Afganistana u Irak najava je još jačih napada savezničkih zračnih snaga na militante Islamske države. Do sada su saveznički zrakoplovi uglavnom izvršavali misije s visina na kojima protuzračna obrana ne predstavlja velik problem.

No, A-10 je zrakoplov namijenjen bliskoj borbi i za podršku kopnenim snagama pa mnogi analitičari očekuju novu fazu u ratu protiv IS-a.

'Šaljemo ih tamo, jer postoji potreba za podrškom prilikom misija spašavanja', izjavila je glasnogovornica američkih zračnih snaga, Jennifer Cassidy.

Ipak, Cassidy priznaje kako će eskadrila sudjelovati i u borbama: 'Kad su već tu, onda ćemo ih maksimalno iskoristiti'.

Glasnogovornica je odbila specificirati koliko je zrakoplova stiglo u Irak, osim da je riječ o 'eskadrili ekspedicijske snage' po broju ljudi i zrakoplova. Također, taji se i zračna baza iz koje 'bradavičaste svinje' polijeću na misije.

U svakom slučaju, militanti IS-a ubrzo će upoznati razornu moć 30 milimetarskog GAU-8 Avenger rotacijskog topa, primarnog oružja svakog A-10 zrakoplova, koji ispaljuje 2.100 do 4.200 projektila od osiromašenog urana u minuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 12:04