PRVA SLUŽBENA OPTUŽNICA

AMERIKANCI PODIGLI OPTUŽNICU PROTIV RUSKIH ŠPIJUNA I HAKERA ZBOG NAPADA NA YAHOO Tereti ih se za provaljivanje u najmanje 30 milijuna profila

 REUTERS

Američka vlada u srijedu je pokrenula optužnice protiv dva ruska špijuna i kriminalna hakera koji su 2014. navodno pokrali 500 milijuna korisničkih računa tvrtke Yahoo.

Te optužbe, objavljene na novinskoj konferenciji u Washingtonu, prve su službene optužnice koju je američka vlada pokrenula protiv ruskih službenika zbog kibernetskog kriminala.

Ruske se hakere optužuje da su provalili u sadržaje najmanje 30 milijuna korisničkih računa, te najmanje 18 ljudi koji su koristili druge internetske pružatelje usluga poput Googlea, naglasila je američka vlada.

Osumnjičene se tereti za urotu, računalnu prijevaru i zloupotrebu, ekonomsku špijunažu, krađu trgovinskih tajni, prisluškivanje, neovlašteni pristup uređajima i tešku krađu identiteta. Te optužbe nisu povezane s hakiranjem elektroničke pošte Demokratske stranke koja se navodno dogodila tijekom kampanje za predsjedničke izbore 2016.

Optuženi su sužbenici FSB-a, ruske federalne sigurnosne agencije koja je nasljednica sovjetskog KGB-a, Dmitrij Dokučajev i njegov nadređeni Igor Suščin, a spomenuti su i Aleksej Belan koji se nalazi na listi najtraženijih kibernetskih kriminalaca, te Karim Baratov, Kazahstanac s kanadskim državljanstvom.

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je da je Baratov uhićen u utorak u Kanadi, te da se njegovim slučajem sad bave kanadske vlasti.

Belan je uhićen 2013. u Europi, no pobjegao je u Rusiju prije no što je mogao biti izručen SAD-u, tvrdi američko ministarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:08