PRISTUP INFORMACIJAMA

Amerikanci namjeravali podatke o Pfizerovu cjepivu u cijelosti objaviti 2096. godine, sud im naredio da se ubrzaju

Iako je agencija rekla da može obraditi i objaviti samo oko 500 stranica svaki mjesec, Pittman je rekao da će morati ubrzati tempo

Logotip Pfizera/Ilustracija

 New York City/Alamy/Alamy/Profimedia

Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) naređeno je da ubrza objavu dokumenata vezanih za Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa, nakon što je agencija rekla da će im biti potrebna desetljeća za objavljivanje podataka o odobrenju cjepiva protiv covida-19, prenosi Reuters.

Tijekom ročišta u četvrtak, okružni sudac Mark Pittman odbacio je argumentaciju FDA-e da bi dovršavanje zahtjeva po Zakonu o slobodi informacija (FOIA) moglo potrajati desetljećima, moguće i do 2096. godine.

Iako je agencija rekla da može obraditi i objaviti samo oko 500 stranica svaki mjesec, Pittman je rekao da će morati ubrzati tempo. Umjesto 500, naredio je se u tom vremenskom razdoblju mora objaviti 55 tisuća stranica.

- Sud zaključuje da je ovaj zahtjev za objavom informacije od najveće javne važnosti - napisao je sudac, dodajući da je pravovremena objava dokumenata “ne samo izvediva, već i nužna”.

Pittman je prihvatio raniji prijedlog FDA-e za početnu publikaciju od oko 12 tisuća stranica do kraja ovog mjeseca, ali je rekao i da mora drastično ubrzati proces do ožujka.

Dopustio je regulatoru da cenzurira zapise samo kada ima "privilegiju, izuzeće ili isključenje" nad informacijom, a tužiteljima i FDA-u rekao je da podnesu "zajedničko izvješće o statusu" s pojedinostima o napretku otkrivanja dokumenata do 1. travnja, i ponovno svakih 90 dana nakon toga dok se ne završi.

Zahtjev za objavom dokumenata po Zakonu o slobodi informacija u rujnu je podnio odvjetnik Aaron Siri u ime organizacije Public Health and Medical Professionals for Transparency, grupe profesora i znanstvenika koji su se prethodno žalili da FDA odugovlači s dijeljenjem podataka o Pfizerovim cjepivima.

Budući da je agencija mogla obraditi niz Pfizerovih dokumenata u munjevitih 108 dana kako bi licencirala cjepivo, tužitelji su inzistirali da joj nisu potrebna desetljeća da pregleda, redigira i preda dokumente, kako su oni tvrdili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:34