SREĆA U NESREĆI

Amerikanci na odlasku jednim potezom razbjesnili talibane: ‘Izdaja. To je bilo naše!‘

Inspekcija američke vojske, održana 30. lipnja, donijela je izvještaje od 167 letjelica, od čega je 108 helikoptera i 59 zrakoplova
 Aamir Qureshi/AFP; Wakil Kohsar/AFP

Zabrinutost vojnih analitičara Zapada oko vojnih kapaciteta talibana trebala bi biti nešto manja nakon posljednjih reportaža o vojnoj moći novog režima u Afganistanu, piše Daily Mail.

Naime, američki general Frank McKenzie, koji je vodio misiju evakuacije iz zemlje, prije odlaska odlučio je onesposobiti 73 vojne letjelice.

Talibani su se, kako donosi Al Jazeera, na to uvrijedili te se osjećaju 'ljuto i izdano' tim potezom Amerikanaca budući da letjelice koje su uništeni smatraju vlasništvom Afganistana, odnosno njih kao režima na vlasti.

- Oni su mislili kako je to u vlasništvu zemlje - to jest, da vlast koja kontrolira zemlju treba i nad tim letjelicama imati kontrolu - rekla je reporterka Al Jazeere, koja je obilazila kabulsku zračnu luku te je dodala kako su talibani iznimno razočarani ponašanjem Amerikanaca.

Propeleri i mitraljezi su uklonjeni sa zrakoplova i helikoptera, dok su nekim letjelicama uklonjeni kotači zbog čega su onemogućeni za korištenje. Mnoge od preostalih letjelica datiraju iz 80-ih te im je potrebno konstantno servisiranje kako bi uopće mogle poletjeti, a kamoli biti na dispoziciji za borbu.

No, valja napomenuti da talibani sa "svojih" 48 letjelica sada imaju više letjelica od čak 9 članica Sjevernoatlantskog saveza - Albanije, Estonije, Islanda, Latvije, Litve, Luksemburga, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

Borbe talibana i pobunjenika

Talibanske snage i borci odani lokalnom vođi Ahmadu Masudu nastavili su u četvrtak borbe u dolini Pandžšir, posljednjoj afganistanskoj pokrajini koja pruža otpor talibanima, i obje strane tvrde da su zadnjih dana nanijele protivnicima velike gubitke.

Nakon pada Kabula 15. kolovoza, nekoliko tisuća boraca lokalnih milicija i ostataka vojske i specijalnih snaga okupilo se u Pandžširu.

Pod vodstvom Ahmada Masuda, sina bivšeg zapovjednika mudžahedina, pružaju otpor u toj strmoj dolini koju je teško napadati izvana.

Pokušaji da se pregovorima pronađe rješenje nisu uspjeli.

Glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid rekao je da su njihovi borci ušli u Pandžšir i da kontroliraju dio teritorija.

"Započeli smo operacije pošto pregovori s lokalnim oružanim skupinama nisu uspjeli", rekao je. "Pretrpjeli su velike gubitke".

No glasnogovornik Nacionalne fronte otpora Afganistana, koja okuplja pobunjenike, rekao je da imaju potpunu kontrolu nad svim prijevojima i ulazima i da su odbili pokušaje zauzimanja okruga Šotul na ulazu u dolinu.

"Neprijatelj je više puta pokušao ući u Šotul iz Džabul-Saradža i svaki put nije uspio", rekao je, govoreći o gradu u susjednoj pokrajini Parvan.

Obje strane iznijele su različite podatke o gubicima druge strane, bez ikakvih dokaza i nije ih moguće provjeriti.

Talibani tvrde da je dolina Pandžšir okružena sa sve četiri strane i da pobunjenici ne mogu pobijediti, a pobunjenici ističu da se neće predati. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:21