NAPETOST

AMERIKANCI GUBE STRPLJENJE SA SJ. KOREJOM, KIMU ZAPRIJETILI VOJNOM OPCIJOM 'Sve je manje mogućnosti da će ovo biti razriješeno diplomatskim putem...'

Kim Jong-un i Donald Trump
 Reuters

Amerika je na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda upozorila da je protiv Sjeverne Koreje sprema angažirati i vlastitu vojsku ako bude na to prisiljena. Ambasadorica SAD-a pri UN-u Nikki Haley opisala je nedavno sjevernokorejsko lansiranje interkontinentalne balističke rakete kao 'oštru vojnu eskalaciju' te je najavila da će Vijeću sigurnosti predložiti usvajanje nove rezolucije o tom pitanju.

Haley je zaprijetila i uvođenjem novih trgovinskih sankcija Pjongjangu, a znakovito je upozorila i kako je mogućnosti za diplomatsko rješenje situacije svakog trenutka sve manje.

- Sjedinjene su Države spremne koristiti sva raspoloživa sredstva kako bismo branili sebe i svoje saveznike. Jedno od tih sredstava su i naše oružane snage. Njih ćemo angažirati budemo li morali, ali najbolje bi bilo kada ne bismo krenuli u tom smjeru, izjavila je Haley.

Francuski ambasador pri UN-u složio se s prijedlogom uvođenja novih sankcija Sjevernoj Koreji, dok je ruski predstavnik decidirano rekao da bi bilo kakvu vojnu opciju trebalo skinuti s dnevnog reda.

Kinezi su na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti najnovije poteze Pjongjanga osudili kao neprihvatljive, ali su pritom zajedno s Rusima pozvali Amerikance da odustanu od postavljanja proturaketnih sustava u Južnoj Koreji kao i da obje države obustave vojne vježbe u blizini granice sa Sjevernom Korejom.

Američka je predstavnica napomenula da je o Sjevernoj Koreji razgovarala s predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je nešto ranije oštro kritizirao Kinu zbog činjenice da je ove godine povećala trgovinsku razmjenu s Pjongjangom.

- Razmotrit ćemo prekid trgovinskih veza s državama koje surađuju sa Sjevernom Korejom, upozorila je Haley.

Pitanje Sjeverne Koreje moglo bi potpuno zasjeniti sve planirane teme na predstojećem summitu skupine G20 koji se održava u Hamburgu, a na koji dolaze i Trump i kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin te njemačka kancelarka Angela Merkel.

Iz Pjongjanga su, nakon što su se i u Pentagonu uvjerili da je Sjeverna Koreja lansirala interkontinentalnu raketu, koja može dosegnuti i Aljasku, Amerikancima poručili da im je to bio 'poklon' za njihov Dan nezavisnosti, koji je bio 4. srpnja. Državna novinska agencija KCNA izvijestila je da je Kim Jong-un svojoj vojsci naredio da 'Jenkijima što češće šalje male i velike poklon pakete'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 22:13