VLADA STRAH

Amerika u iščekivanje epohalne sudske odluke: Tri države gomilaju pilule za pobačaj

Sam misoprostol, bez mifepristona, koristi se za pobačaje u nizu zemalja, posebno u onima u kojima mifepriston nije dostupan

Ilustracija

 Justin Sullivan/Getty Images/Profimedia/Justin Sullivan/getty Images/profimedia

Guverner Kalifornije Gavin Newsom objavio je da su osigurali dva milijuna tableta misoprostola, jednog od dva lijeka koja se koriste za medikamentozni pobačaj. Američke savezne države pod vodstvom demokrata gomilaju zalihe tableta za pobačaj, bojeći se sudske odluke koja bi na saveznoj razini zabranila korištenje jedne od dviju tableta koje se zajedno uzimaju za medikamentozni pobačaj. Na to su se odlučili nakon zabrane koju je u petak izrekao sud u Teksasu. Osim Teksasa, Wyoming je nedavno usvojio zakon koji zabranjuje sve oblike medikamentoznog pobačaja, što bi moglo stupiti na snagu 1. srpnja ako ga protivnici ne uspiju pravno blokirati.

Kalifornijski guverner slijedio je demokratske guvernere Massachusettsa i Washingtona, koji su također objavili da su osigurali dodatne zalihe lijeka usred pravne bitke koja je u tijeku, javlja BBC. Guvernerka Massachusettsa Maura Healey izjavila je da su naručili oko 15.000 doza mifepristona, a Jay Inslee iz Washingtona da su kupili trogodišnju zalihu lijeka.

Guvernerka Healey zatražila je od Sveučilišta Massachusets da kupi jednogodišnju zalihu mifepristona i izdala uredbu kojom se farmaceuti, ginekolozi i pacijentice štite od kaznene odgovornosti, prenosi New York Times. U utorak je guvernerka Kathy Hochul iz New Yorka objavila da će državni Odjel za zdravstvo odmah početi kupovati 150.000 doza misoprostola ili petogodišnju zalihu.

Američka vlada u ponedjeljak je uputila hitan zahtjev za odgodu primjene odluke suda u Teksasu o poništenju 23 godine stare dozvole američkog Ureda za hranu i lijekove FDA za pilulu mifepriston, uz obrazloženje da se dozvola povlači iz sigurnosnog razloga. U petak je sudac u Amarillu u Teksasu Matthew Kacsmaryk ustvrdio da je FDA prekoračio svoje ovlasti kad je dozvolio korištenje mifepristona. Kacsmaryka je imenovao bivši predsjednik Trump. Odluka suda u Teksasu mogla bi utjecati na pristup pilulama u svim saveznim državama SAD-a, navodi NYT. Matthew Kacsmaryk je donio svoju odluku samo 18 minuta prije nego što je savezni sudac države Washington objavio presudu kojom nalaže FDA-u, američkoj upravi za hranu i lijekove, da lijek ostane dostupan u 17 saveznih država. Očekuje se da bi spor mogao doći do Vrhovnog suda u Washingtonu.

Više od polovice pobačaja u SAD-u izvrši se medikamentozno, s dvije tablete. Mifepriston učinkovito zaustavlja trudnoću, a drugi lijek, misoprostol, prazni maternicu. Mizoprostol se može uzimati sam za prekid trudnoće, ali se to smatra manje učinkovitim.

Konzervativna kršćanska lobistička udruga Alliance Defending Freedom, koja je podnijela zahtjev za zabranu tablete u Teksasu, tvrdi da je FDA zanemario potencijalne učinke mifepristona na razvoj tijela adolescentica. FDA je četiri godine ispitivao lijek prije nego što je izdao odobrenje. Kategoriziran je s još 60 lijekova koje se redovito preispituje, no u njegovu sigurnost uvjerena su američka udruženja ginekologa, kao i Svjetska zdravstvena organizacija.

Ako presuda iz Teksasa bude potvrđena, to bi uvelike potkopalo autoritet FDA-a, s posljedicama za praktički svaki lijek koji dobije odobrenje za korištenje u SAD-u, upozoravaju sugovornici BBC-ja.

- To otvara vrata doslovce svakome da ospori bilo kakvo odobrenje FDA-a - kaže Scott Lassman, odvjetnik s više od 30 godina iskustva na tom području. U ponedjeljak je više od 300 šefova farmaceutskih kompanija, među kojima i izvršni direktor Pfizera Albert Bourla, pozvalo na poništavanje sudske odluke iz Teksasa, optužujući sud da je poništio znanost i znanstvene nalaze.

Mifepriston još nije zabranjen i moguće je da će ostati dostupan dok ne završi žalbena procedura, piše The New York Times. Ali, ako presuda u Teksasu pravomoćno potvrdi zabranu mifepristona, mnoge su klinike spremne samostalno prepisivati misoprostol pacijenticama koje žele pobačaj u ranoj trudnoći. Korištenje samo jedne umjesto dviju tableta za medikamentozni pobačaj također je metoda koju WHO podržava kao sigurnu i učinkovitu.

Misoprostol je lako dostupan na recept i nikada nije bio predmet regulatornih ograničenja koja je FDA primijenio na mifepriston.

U SAD-u se pobačaj lijekovima koristi za pacijentice koje su trudne manje od 12 tjedana, uz 95-postotnu učinkovitost. Prvo se uzima jedna tableta mifepristona, koji blokira hormon prijeko potreban za razvoj trudnoće, a 24 do 48 sati nakon toga uzima se misoprostol, koji uzrokuje kontrakcije i pomaže tijelu da izbaci sadržaj maternice. Iste se tablete koriste za tretman pacijentica koje imaju spontani pobačaj. Obično se prepišu četiri tablete misoprostola koje se stavljaju pod jezik kako bi se otopile ili se umetnu vaginalno. Pacijenticama između desetog i 12. tjedna trudnoće liječnici obično propisuju drugu dozu od četiri tablete, koju treba uzeti nekoliko sati nakon prve.

Sam misoprostol, bez mifepristona, koristi se za pobačaje u nizu zemalja, posebno u onima u kojima mifepriston nije dostupan. Jedna od posljednih studija kaže da je, kad se koristi sam, vrlo siguran, no s malo većom vjerojatnošću nuspojava poput mučnine, zimice i proljeva. Može biti malo manje učinkovit kad se uzima sam, ali je učinkovitost veća kad ga se uzima u tri ili više doza po četiri tablete svaka tri sata, prenosi NYT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 12:49