PORAZNE BROJKE

AMERIKA NA RUBU Rasna podijeljenost i neravnopravnost eskalirali u velike sukobe

Niz zločina se ulicama Dallasa zakotrljao kao posljedica smrti tamnoputih Philanda Castilea i Altona Sterlinga koje su ubili bijeli policajci
 Reuters

Događaj koji je pokrenuo jučerašnja tragična zbivanja u Dallasu dogodio se u srijedu u predgrađu St. Paula u saveznoj državi Minnesoti. Philando Castile, 32-godišnji Afroamerikanac, vozio se s djevojkom Diamond Reynolds i njezinom četverogodišnjom kćeri kada ih je zaustavio policajac.

Policajac koji ih je zaustavio upucao je Castilea, a Diamond Reynolds je nekoliko trenutaka kasnije upalila kameru na mobitelu i putem društvene mreže Facebook počela prenositi dramu u automobilu. Dok Castile u zakrvavljenoj bijeloj majici stenje utonuo u sjedalu, policajac ga još drži na nišanu kroz otvoreni prozor. Reynolds, naoko hladna, ali vjerojatno u potpunom šoku, opisuje Facebooku što se događa. Zaustavili su ih zbog pokvarenog stražnjeg svjetla na autu. Castile je policajcu rekao da ima oružje u automobilu za koje ima dozvolu te da će posegnuti za novčanikom i izvaditi dokumente koje policajac od njega traži. Policajac mu je na to pucao u ruku te još nekoliko puta. “Što ste učinili, upucali ste ga četiri puta. Moja kći je svjedokinja. Upucali ste ga bez ikakvog očitog razloga”, govori Reynolds u kameru.

Njezin je post na Facebooku samo s njezina profila podijeljen više od sedam tisuća puta, a do idućeg jutra - Castile je zaustavljen oko 21 sat - pogledalo ga je tri milijuna ljudi.

Crtali se murali

Na drugom kraju zemlje tada su već trajali prosvjedi i crtali se murali drugog Afroamerikanca čija je smrt samo dan ranije također zabilježena kamerom u Baton Rougeu u Louisiani. Alton Sterling, 37-godišnjak, umro je na parkiralištu ispred Triple S Food Marta u utorak. Snimka prikazuje dvojicu policajaca koji krupnijeg crnca guraju na pod i pritišću ga svom težinom. Jedan od njih vadi pištolj i uskoro se čuju hici dok se snimatelj povlači u zaklon pa se ne vidi sam trenutak ubojstva. Nakon što je snimka objavljena na internetu, građani Baton Rougea izišli su na ulice mirno prosvjedujući zbog Sterlingove smrti.

Kako se doznalo kasnije, dvojica su policajaca odgovorila na telefonsku prijavu muškarca koji je tvrdio da mu je “pištoljem prijetio crni prodavač CD-a u crvenoj majici” na parkiralištu pred trgovinom.

Policajci tvrde da je Sterling krenuo prema svojem pištolju, na što su oni, kako je pokazala obdukcija, ispalili više hitaca u njegova prsa i leđa. Vlasnik trgovine, koji je također snimio okršaj, izjavio je kako je napadnuti Sterling bio bez oružja u trenutku napada te da ni u jednom trenu nije vidio da je posegnuo za oružjem. Tek nakon što je ubijen, tvrdi, policajac je iz njegova džepa izvukao oružje.

CNN je objavio da je Sterlinga policiji prijavio beskućnik kojega je Sterling otjerao pokazujući pištolj nakon što ga je ovaj tražio novac. Vlasnik trgovine tvrdi da on nije vidio nikakvu gužvu prije dolaska policije.

'Stop the killing'

Prvu snimku Sterlingove smrti, nakon koje su krenuli prosvjedi u Louisiani, nije snimio slučajni svjedok, nego član organizacije Stop the Killing koja se bavi snimanjem zločina. Ta organizacija, rekao je njezin čelni čovjek Arthur Reed, prisluškuje pozive policiji te snima zločine koje kasnije prikazuju mladima, naročito pripadnicima lokalnih crnačkih zajednica, u školama uz predavanja o opasnosti upadanja u bande. Inače snimke ne postavljaju na društvene mreže, ali u slučaju Sterlingove smrti odlučili su da snimka treba izići u javnost.

Sterling i Castile su među 120 crnih Amerikanaca koji su upucani i ubijeni od početka 2016., prema bazi podataka Washington Posta, a postoje i druge baze podataka koje govore o većoj brojci. Posljednjih nekoliko godina Ameriku potresaju prosvjedi zbog pogibije često nenaoružanih crnaca, koji su bili zaustavljeni zbog manjih prijestupa, od policijskog metka. Zanemariv broj policajaca je odgovarao za optužbe o pretjeranoj upotrebi sile. U slučaju 120 evidentiranih ubijenih u dosjeima Washington Posta, oko deset posto ubijenih je bilo nenaoružano, a 61 posto je imalo vatreno oružje.

Smrt dvojice crnaca u manje od 48 sati izazvala je novi val prosvjeda sa sloganima “Životi crnaca su bitni” u kojima se američku policiju optuživalo za brutalnost, rasizam i ugnjetavanje osoba tamnije boje kože. Izražavajući sućut i zgroženost zbog događaja, predsjednik Barack Obama je poručio da se nešto hitno mora promijeniti.

Otvaranje istrage

U potezu koji su mediji objasnili pokušajem vlasti da umiri manjinske zajednice američko Ministarstvo pravosuđa objavilo je otvaranje kriminalističke istrage slučaja u Louisiani. Guverner te južnjačke države John Bel Edwards objavio je to pred stotinama ljudi koji su se u četvrtak navečer okupili pred katedralom Living Faith u Baton Rougeu, u trenutku kada su se događali prosvjedi u više američkih gradova, a među kojima je bio i teksaški grad Dallas. Gradski oci Baton Rougea poručili su kako su ponosni što prosvjedi teku mirno, ističući kako to pokazuje kakav je grad Baton Rouge.

I guverner Minnesote Mark Dayton izjavio je u četvrtak navečer, nekoliko sati prije krvoprolića u Dallasu, da je Philando Castile, zaposlenik školske kantine omiljen među učenicima, izgubio život “barem djelomično zbog boje kože”. Policajci u SAD-u cijelo su vrijeme pod udarom crnačke zajednice zbog “rasnog profiliranja”, agresivnog nastupa prema Afroamerikancima i pretpostavljanja da su kriminalci i opasni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 06:42