VELIKA LEKCIJA

Amerika je trumpizirana, bez obzira na rezultate: ‘Nema plavog vala, samo razjapljenih vilica‘

Pobjednik ili gubitnik, Trump je već odradio dobar dio republikanizacije institucija koja će se osjećati i u godinama koje tek dolaze
Pripadnici Boogaloo pokreta
 Seth Herald/AFP

Bilo je malo začuđujuće s druge strane Atlantika gledati program "uživo" CNN-a na kojem, dok se glasovi još zbrajaju, a trendovi izgledaju naklonjeni Joeu Bidenu, iznemogli voditelji nakon noćne smjene naizgled ničim izazvani spominju Bernieja Sandersa, deklariranog "socijalističkog demokrata", i kako takve konstrukcije ne sjedaju dobro američkim biračima zbog negativnih konotacija. Nakon trećeg dana pred istim videozidom, sa zacrvenjenim ili zaplavljenim američkim okruzima, projekcija i predviđanja, CNN-ovi voditelji dotaknuli su se potencijalne glavne teme postizbornih analiza Demokratske stranke koja je, bez obzira na konačnu bilancu glasova, sva tri dana prilično jasan gubitnik ovih izbora.

S druge strane, pobijedio Trump ili izgubio, konzervativna stranka, koja je uspješno obranila većinu u Senatu, i čak ubacila nove zastupnike u Zastupnički dom, uspjela je kao nikada ranije pronaći put do birača iz redova manjina koji demografski svakom godinom sve više mijenjaju Ameriku, vjerovalo se u korist demokrata.

Izborni tjedan

Još i prije dana odluke komentatori su pisali da je "bez obzira na rezultate", koji su prema anketama trebali ići snažno u korist Joeu Bidenu, Trump već promijenio Ameriku. Dok se izborni dan u Americi razvlači na izborni tjedan u Americi, a već je od početka jasno da tko god da je pobjednik, pobijedio je za dlaku, postizborne analize pokazuju da je trumpizam mnogo dublji nego što se mislilo. Kako je napisala novinarka Trumpu omraženog "fake news" Washington Posta: "Nema plavog vala, samo razjapljenih vilica i, vrlo lako, sudskih parnica. Trumpizam nije pometen u kantu za smeće prošlosti, on je tu da ostane, rasut po namještaju, zapravo on jest dio namještaja".

Analitičar britanskoga Timesa lijepo je pobrojao sve gubitnike ovih izbora: "Uz sad već notorno nesposobne ili lažljive anketare, kao najveće gubitnike, to je radikalna ljevica u Americi koja s obzirom na situaciju u Kongresu ništa, barem iduće dvije godine, neće moći bez odobrenja republikanski većinskog Senata i Mitcha McConnella". "Ali ono što najviše zaslužuje naljepnicu 'gubitnik' je arogantni, moralno superioran stav establišmenta prema američkom biraču koji ne dijeli njegov stav, kojemu je ta 'šačica jada' opet pokazala srednji prst na pokušaj da im narede za koga da glasaju", piše Gerard Baker, kritizirajući time i vlastitu branšu.

Populistička Trumpova poruka

Upravo u tome mnogi vide najveću lekciju ovih izbora. Demokrati i mnogi "nikada Trump" republikanci bili su uvjereni da je Trump slučajna epizoda. Biden možda jest osvojio najveći broj glasova u američkoj povijesti, ali Trump drži tu titulu kada je riječ o republikanskim kandidatima, i to u jeku globalne pandemije i posljedične ekonomske krize.

Može li se njegove pristaše jednostavno odbaciti kao rasiste kao što to rade mnogi? "Prema izlaznim anketama, za Trumpa je glasalo više od četvrtine nebijelaca, što je najbolji republikanski rezultat od 60-ih godina. Jedina demografska skupina kod koje je izgubio glasače su bijelci. Neobična je to bijela supremacija za koju glasuje najveći broj manjinaca nego ikada ranije", zaključuje u komentaru Times.

Populistička Trumpova poruka o obrani američkih interesa, stvaranju radnih mjesta kod kuće i žestokom obračunu s kriminalom i neredima, dobro je, čini se, sjela biračima.

Pobjednik ili gubitnik, Trump je već odradio dobar dio republikanizacije američkih institucija koja će se osjećati u godinama koje dolaze. Osvajajući najmanje pet milijuna više glasova nego 2016. godine, Trump je dao krila tvrdoj desnici unutar stranke i natjerao CNN da otvori temu da je progresivno lijevo krilo Demokratske stranke otpuhalo dobar dio glasova u smjeru republikanskih kandidata.

Osim Senata, Vrhovni sud naginje udesno, šest naprema tri. Trump je imenujući tri nova mlada doživotna suca, od kojih je posljednja privatno izuzetno konzervativna sutkinja, osigurao da u najžučnijim razmiricama konzervativne, religiozne Amerike i liberalnih, progresivnih snaga presudni glas idućih desetljeća ima desnica.

Neobuzdani lider

Bez Donalda Trumpa, kažu neki, stranka se riješila problematičnog, neobuzdanog i lažljivog lidera, a učvrstila svoj stisak na institucije i razbistrila kojim putem treba ići za neke buduće pobjede u sve raznolikijoj i posve jasno podijeljenoj naciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:23