MIHAIL GORBAČOV

‘Amerika je nakon raspada SSSR-a postala pretjerano arogantna, poželjela je izgraditi novo carstvo‘

O širenju NATO saveza na istok kaže: ‘Kako se u takvoj poziciji može računati na ravnopravne odnose sa Sjedinjenim Državama i Zapadom‘

Mihail Gorbačov

 Evgeny Biyatov/Sputnik/Sputnik via AFP

Bivši predsjednik SSSR-a, 90-godišnji Mihail Gorbačov, uoči diplomatskih razgovora koje će SAD i Rusija voditi o Ukrajini, kritizirao je širenje NATO-a tvrdeći kako su "Sjedinjene Države postale arogantne nakon raspada Sovjetskoga Saveza".

Podsjetimo, Rusija je optužila NATO za raspirivanje napetosti i zatražila jamstva da će savez predvođen SAD-om povući svoje snage iz regije na istoku Europe.

Istodobno, svijet strahuje kako bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao izvesti napad u Ukrajinu, a takvom crnom scenariju u prilog ide i gomilanje ruskih vojnika u blizini granice s Ukrajinom, pa se iz tog razloga očekuje da će Washington i Moskva početkom sljedeće godine održati novi niz razgovora ne bi li se pokušala riješiti ova kriza.

Gorbačov je u petak u intervjuu za rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti bio vrlo kritičan prema stavu koji je Zapad zauzeo prema Rusiji nakon raspada Sovjetskoga Saveza 1991. godine, prenosi The Telegraph.

- Raspoloženje na Zapadu bilo je trijumfalno, osobito u Sjedinjenim Državama... Postali su arogantni i samouvjereni. Proglasili su pobjedu u Hladnome ratu, a zapravo su Moskva i Washington zajedničkim snagama izvukli svijet iz sukoba i utrke za nuklearnim naoružanjem... Ali ne, 'pobjednici' su odlučili izgraditi novo carstvo, otud je i nastala ideja o proširenju NATO-a - izjavio je bivši sovjetski čelnik, koji je odigrao ključnu ulogu u okončanju Hladnoga rata.

Vladimir Putin od NATO-a je zatražio pravna jamstva i obećanje da Ukrajina nikad neće postati članica transatlantskoga saveza. Ruski predsjednik i dalje inzistira na tvrdnji da je ogromno gomilanje ruskih trupa kraj granice s Ukrajinom odgovor na rusku legitimnu zabrinutost zbog NATO-ovih vojnih aktivnosti u blizini ruskih granica.

No, Gorbačov je u petak bio vrlo kritičan prema širenju NATO saveza na istok.

- Kako se u takvoj poziciji može računati na ravnopravne odnose sa Sjedinjenim Državama i Zapadom - pita se, ali ipak i pozdravlja nadolazeće diplomatske razgovore između Moskve i Washingtona.

- Nadam se da će biti rezultata - rekao je.

Pregovori će se vjerojatno održati u Ženevi početkom siječnja.

Nakon vježbi pored Ukrajine, više od 10.000 ruskih vojnika vraća se u baze

Više od 10.000 ruskih vojnika vraća se u svoje stalne baze nakon jednomjesečnih vježbi pored Ukrajine, objavila je u subotu novinska agencija Interfax citirajući rusku vojsku.

Interfax navodi da su vježbe održane u nekoliko regija pored Ukrajine, među kojima je Krim koji je Rusija anektirala 2014. te u južnim ruskim regijama Rostovu i Kubanu.

Rusko raspoređivanje desetaka tisuća vojnika na sjeveru, istoku i jugu Ukrajine izazvalo je strah Kijeva i zapadnih prijestolnica da Moskva planira napad.

Rusija niječe takve planove te naglašava da joj trebaju obećanja Zapada - uključujući obećanje NATO-a - da neće širiti savez istočno prema ruskim granicama - jer joj je sigurnost ugrožena sve jačim ukrajinskim vezama sa zapadnim savezom.

Moskva je također rekla da može rasporediti vojnike na svojem teritoriju kako želi.

Procjene broja ruskih vojnika nedavno raspoređenih bliže Ukrajini variraju od 60.000 do 90.000. Jedan dokument američke obavještajne službe sugerira da bi se broj mogao povećati i na 175.000 vojnika.

"Faza borbenog usklađivanja divizija, borbenih posada, odreda u motoriziranim postrojbama... je završena. Više od 10.000 pripadnika vojske... otići će iz područja gdje su se održavale kombinirane vježbe u svoje stalne baze", prenio je Interfax izjavu vojske. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:32