NOVI PROMAŠAJ

Amerika bacila milijarde i odustala od velikog projekta: ‘Moramo se prilagoditi, mogli bi u rat već večeras‘

Radi se o jednom od najznačajnijih otkazivanja posljednjeg desetljeća. Uzalud su potrošene dvije milijarde dolara

Ilustracija

 AFP

Američka vojska otkazuje svoj program naoružane izvidničke letjelice (FARA) sljedeće generacije, objavili su u petak, javlja Defense News.

Radi se o jednom od najznačajnijih otkazivanja posljednjeg desetljeća, čime su otvorena brojna pitanja s obzirom na to da su dosad već potrošene dvije milijarde dolara, a pripremljeno je bilo i dodatnih pet za sljedećih pet godina.

Osim toga, vojska planira prekinuti proizvodnju UH-60 V Black Hawk u 2025. godini, zbog ‘značajnog rasta troškova‘, zadržati General Electricov program poboljšanih turbinskih motora (ITEP) u fazi razvoja umjesto da ga premjesti u proizvodnju, a slijedi i postupno izbacivanje bespilotnih zračnih sustava Shadow i Raven iz flote, dodali su.

Sve u svemu, to odražava veliku promjenu u strategiji vojnog zrakoplovstva i narušava godine planiranja. Postoji i ironičan osjećaj ponavljanja povijesti: odluka o ukidanju FARA-e dolazi dva desetljeća nakon što je vojska okončala svoje planove za nabavu RAH-66 Comanche i gotovo 16 godina nakon što je prekinula rad na ARH-70A Arapaho, obje letjelice dizajnirane da zamijene Kiowu - upravo onaj helikopter koji je FARA trebala zamijeniti, prenosi Breaking Defense.

image

Ilustracija

AFP

FARA je, dakle, trebao popuniti prazninu u misiji broj 1 vojnog zrakoplovstva: izviđanje. Posljednjih 10 godina, nakon umirovljenja helikoptera OH-58 Kiowa Warrior iz Vijetnama, koji je dugo obavljao tu misiju, služba se oslanjala na skuplji jurišni helikopter AH-64E Apache uparen sa sustavom bespilotnih letjelica Shadow.

Razlog okončanja FARA-e, rekli su čelnici vojske maloj skupini novinara prije objave, odraz je onoga kako rat izgleda u modernom dobu.

- Obraćamo pozornost na događaje u svijetu i prilagođavamo se jer bismo mogli krenuti u rat večeras, ovog vikenda, rekao je novinarima u Pentagonu u četvrtak šef Zapovjedništva za budućnost vojske, general James Rainey.

Dodao je, također, da ne smatra zaustavljanje ovog programa kao neuspjeh: - Ostvarujemo veliki napredak, ogromna većina naših napora na modernizaciji je ili u roku ili čak i prije očekivanja, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:21