TRAŽI UTOČIŠTE

Američki vojnik otkrio zašto je pretrčao u S. Koreju: ‘Dosta mi je neljudskog zlostavljanja u SAD-u!‘

Američki dužnosnici rekli su kako vjeruju da je King namjerno prešao granicu i za sada su ga odbili klasificirati kao ratnog zarobljenika

Travis King

 Travis King/facebook/Travis King/facebook

Sjeverna Koreja je zaključila da Travis King želi utočište od "neljudskog zlostavljanja i rasne diskriminacije" u SAD-u i vojsci, objavili su državni mediji u srijedu, što je prvi put da je Pjongjang javno potvrdio da je King prešao u tu zemlju iz Južne Koreje 18. srpnja.

Vojnik američke vojske King pretrčao je u Sjevernu Koreju u civilnoj odjeći dok je bio u obilasku zajedničkog sigurnosnog područja na jako utvrđenoj granici između dviju Koreja.

Američki dužnosnici rekli su kako vjeruju da je King namjerno prešao granicu i za sada su ga odbili klasificirati kao ratnog zarobljenika.

Sjevernokorejski istražitelji također su zaključili da je King prešao namjerno i ilegalno, s namjerom da ostane u Sjevernoj Koreji ili nekoj trećoj zemlji, objavila je državna novinska agencija KCNA.

"Tijekom istrage Travis King je priznao da je odlučio doći u DNRK zbog neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije u američkoj vojsci", izvijestila je KCNA, koristeći službenu kraticu Sjeverne Koreje.

Razočaran nejednakošću

"Također je izrazio spremnost potražiti izbjeglištvo u DNRK ili trećoj zemlji, rekavši da je razočaran nejednakošću u američkom društvu."

KCNA je prenijela da je King bio u rukama vojnika Korejske narodne armije nakon što je prešao, te da je istraga još uvijek aktivna.

Kingov ujak, Myron Gates, rekao je za ABC News u kolovozu da je njegov nećak, koji je crnac, doživljavao rasizam u vojsci i da, nakon što je proveo neko vrijeme u južnokorejskom zatvoru, nije sebi nalikovao.

Američki dužnosnici rekli su da Sjeverna Koreja do sada nije odgovorila na upite o Kingu.

Pentagon je rekao da ne može potvrditi autentičnost Kingovih navoda, kako ih je prenijela KCNA, te je i dalje usredotočen na njegov siguran povratak.

Glasnogovornik Zapovjedništva Ujedinjenih naroda (UNC), koji nadzire granično selo kroz koje je King prešao, rekao je da nema što dodati prethodnim izjavama.

"Spominjanje Kingove spremnosti da potraži utočište u Sjevernoj Koreji ili nekoj trećoj zemlji pokazuje da još uvijek nije jasno kamo želi ići", rekao je Yang Moo-jin, profesor na Sveučilištu za sjevernokorejske studije u Seulu.

Optužbe za napad u Južnoj Koreji

Tae Yong-ho, bivši sjevernokorejski diplomat, a sada južnokorejski zakonodavac, rekao je da opis Kinga u sjevernokorejskim državnim medijima kao "ilegalnog uljeza", a ne dobrovoljnog prebjega, kao i spominjanje treće zemlje, sugerira da ga Sjeverna Koreja možda ne bi htjela zadržati dugo.

"To otvara mogućnost da ga Sjeverna Koreja pošalje u treću zemlju, gdje ga američki dužnosnici mogu preuzeti i vratiti kući ako želi", rekao je u izjavi.

King se pridružio američkoj vojsci u siječnju 2021.

Suočio se s dvije optužbe za napad u Južnoj Koreji, a na kraju je priznao krivnju za jedan napad i uništavanje javne imovine zbog oštećenja policijskog automobila tijekom tirade protiv Korejaca pune psovki, prema sudskim dokumentima.

Trebao se suočiti s dodatnim disciplinskim mjerama kada se vrati u Sjedinjene Države.

Kinga je američka vojska prevezla u zračnu luku kako bi se vratio u svoju matičnu jedinicu u Sjedinjenim Državama.

On je napustio zračnu luku i pridružio se obilasku graničnog područja, gdje je pretrčao granicu unatoč pokušajima južnokorejskih i američkih čuvara da ga zaustave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:52